Președintele Donald Trump a anunțat brusc anularea sancțiunilor impuse de propriul Departament al Trezoreriei pentru a înăspri presiunea internațională asupra Coreei de Nord, relatează AFP.

„A fost anunțat astăzi de către Trezoreria Statelor Unite că vor fi adăugate sancțiuni suplimentare la scară largă la sancțiunile deja existente asupra Coreei de Nord. Am ordonat astăzi retragerea acestor sancțiuni suplimentare!”, a spus Trump într-un tweet.

Se pare că se referea la măsurile prezentate joi, care vizau două companii chineze acuzate că au ajutat Coreea de Nord să se sustragă unor sancțiuni internaționale stricte, menite să impună Phenianului să-și încheie programul de arme nucleare. Dar „Washington Post” a raportat, citând oficialii administrației Trump, că tweet-ul președintelui a făcut referire la sancțiunile viitoare care nu au fost anunțate și au fost programate pentru „zilele următoare”. Sancțiunile de joi au fost primul semn nou de presiune, deoarece discuțiile dintre Trump și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au eșuat la Hanoi cu mai puțin de o lună în urmă. Cu toate acestea, Trump, care a vorbit anterior despre „dragostea” pentru liderul totalitar, pare să-și păstreze speranța că relația personală puternică va da roade. „Președintele Trump îl place pe președintele Kim și nu crede că aceste sancțiuni vor fi necesare”, a spus purtătoarea de cuvânt a președintelui, Sarah Sanders.

Adam Schiff, un democrat care conduce comitetul de informații din Camera Reprezentanților, l-a criticat pe Trump pentru anularea sancțiunilor „impuse doar ieri și susținute de propriul său consilier de securitate națională, deoarece «îl iubește» pe Kim”. „Naivitatea proastă este destul de periculoasă. Incompetența brutală și dezordinea în Casa Albă o fac și mai rea”, a spus Schiff.

Joi, consilierul în domeniul securității naționale, John Truman, a declarat că sancțiunile au fost menite să pună capăt „practicilor ilicite de transport maritim” de către Coreea de Nord. „Toată lumea ar trebui să ia în considerare și să își revizuiască propriile activități pentru a se asigura că nu sunt implicați în evaziunea sancțiunilor din Coreea de Nord”, a spus el. China s-a plâns, declarând că a pus în aplicare toate rezoluțiile ONU și s-a opus „oricărei țări care impune sancțiuni unilaterale și luând jurisdicția pe termen lung împotriva oricărei entități chineze în conformitate cu propriile legi interne”.

Acesta a fost cel de-al doilea anunț major, neașteptat de politică externă al lui Trump, făcut pe Twitter, în ultimele două zile. Joi, a postat un tweet inversând decenii de politică americană și a promis să recunoască suveranitatea israeliană asupra zonei de frontieră cu Siria din Podișul Golan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =