Caută
Close this search box.

Tuberculoza ar putea fi eradicată până în 2045. Care sunt condițiile?

Lumea ar putea eradica tuberculoza până în 2045 dacă lupta împotriva bolii ucigașe este finanțată în mod corespunzător, a declarat miercuri o echipă de experți, relatează AFP.

Avertizarea asupra imenselor costuri economice și sociale ale inacțiunii a arătat că sunt necesare examinări și tratamente mai bune și conștientizarea publicului pentru a reduce mai mult de 10 milioane de cazuri înregistrate în fiecare an.

O boală pulmonară cronică care poate fi prevenită și tratată în mare măsură dacă este depistată la timp, tuberculoza este cel mai mare criminal al momentului, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. „Aceasta este o povara economică imensă atât pentru statele în curs de dezvoltare, cât și pentru cele dezvoltate…”, a declarat Eric Goosby, reprezentantul special al Națiunilor Unite pentru boală. „Nu este știința rachetelor, este bunul simț. Trebuie să inițiem o nouă strategie de prevenire”.

Tuberculoza a existat de milenii și este latentă în aproximativ un sfert din populația lumii. În ciuda faptului că ucide un număr aproape la fel de mare ca HIV / SIDA și a malariei combinate, nu a existat un nou vaccin pentru tuberculoză disponibil în comerț de un secol. Boala în prezent primește doar aproximativ 10% din fondurile de cercetare alocate pentru SIDA. O echipă de experți din 13 țări, scriind în „The Lancet”, a declarat că finanțarea cercetării și dezvoltării ar trebui să ajungă până la aproximativ 3 miliarde de dolari pe an pentru ca boala să fie abordată în mod corespunzător.

Numai în India, unde este depistat unul din trei decese globale de tuberculoză, oferirea unui acces mai bun la tratament și direcționarea comunităților la risc pentru depistare ar putea reduce numărul de decese cu aproape o treime, cu o cheltuială anuală de 290 milioane dolari. Aceasta se compară cu cele 32 de miliarde de dolari anual înregistrate în pierderi economice – inclusiv costurile de tratament și productivitatea pierdută – atribuite tuberculozei. „Cheia reală este că vom avea nevoie de mult mai multe cercetări noi și noi instrumente”, a declarat Paula Fujiwara, director științific la Uniunea Internațională împotriva Tuberculozei și a Bolii Plămânilor. „Chiar dacă folosim instrumentele pe care le avem astăzi, nu va fi de ajuns. Scopul este de a pune capăt tuberculozei, dar declinul actual este de numai 1,5-2,0% pe an”, a declarat ea pentru AFP.

Studiul Lancet afirmă că, chiar dacă tratamentele disponibile în prezent au fost date la 90% dintre bolnavii de tuberculoză, 800.000 de persoane ar muri încă din cauza ineficienței și lacunelor în diagnosticare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri