Caută
Close this search box.

Tudorel Toader a pregătit două OUG: Pentru rejudecarea sentinţelor şi pentru Codurile penale

tudorel toader

Tudorel Toader a finalizat două OUG: proiectele de modificare a codurilor penale şi ordonanţa de urgenţă pentru rejudecarea sentinţelor dictate de completurile de 5 judecători. Acestea au fost deja trimise pe circuitul de avizare.

Potrivit documentelor intrate în posesia Digi24, sentinţele definitive ale completurilor de 5 judecători vor putea fi contestate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, chiar dacă au depăşit termenul prevăzut în codul de procedură penală.

Legea care este acum în vigoare prevede că toate deciziile definitive pronunțate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ pot fi contestate pe o cale extraordinară de atac în cel mult 10 zile de la momentul comunicării motivării.

Proiectul la care lucrează Ministerul Justiției prevede excluderea acestui termen și le-ar permite tuturor celor care au o sentință definitivă pronunțată de un astfel de complet, începând din februarie 2014 și până în noiembrie 2018, când problema completurilor de 5 a fost tranșată de Curtea Constituțională, să ceară în timp de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ rejudecarea procesului.

Proiectul de lucru prevede și că prescrierea faptelor este suspendată pe durata rejudecării acestui proces.

Un alt proiect pe care Tudorel Toader îl are în lucru și pe care l-a transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru discuții în cursul săptămânii viitoare prevede modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală. Acestea sunt cele care au fost declarate constituționale anul trecut. Printe ele – reducerea termenelor de prescriere pentru anumite fapte penale, modificarea condițiilor de acordare a eliberării condiționate și un termen de un an pentru a scăpa de răspundere penală în cazul celor care denunță comiterea unor infracțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri