Caută
Close this search box.

Ucraina. Alegeri esenţiale în fosta republică sovietică, sub ameninţarea rusă

ucraina

Antreprenori, activişti sau jurnalişti se înghesuiau în urmă cu cinci ani pe coridoarele puterii pentru a reforma Ucraina în urma revoltei pro-europene a Maidanului. Din aceştia a mai rămas o mână, în pofida eşecurilor şi a dezamăgirilor.

În ajunul primului tur de duminică al unui scrutin prezidenţial imprevizibil, generaţia ajunsă la Guvern sau în Parlament după alegerea lui Petro Porosenko, care acum nu stă foarte bine în sondaje, îşi recunoaşte o anumită naivitate: aceea de a nu fi perceput dimensiunea dificultăţilor de a schimba un sistem de putere moştenit în mare parte din epoca sovietică, într-un context de criză fără precedent ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova şi a începerii unui război cu separatiştii pro-rusi, notează AFP într-o analiză.

„Am crezut cu toţii că va fi un sprint”, a declarat vicepremierul Ivanna Klympush-Tsyntsadze pentru AFP. „Acum este clar că nu este un sprint, nici măcar un maraton, ci o succesiune de maratoane şi că trebuie să ai puterea de a continua să alergi şi să-i pregăteşti pe cei care îţi vor continua activitatea”, a punctat Ivanna Klympush-Tsyntsadze.

Această femeie energică de 46 de ani, fost lider al mai multor organizaţii de cooperare internaţională, a fost aleasă parlamentar în toamna anului 2014, înainte de a se alătura Guvernului, unde coordonează eforturile Ucrainei de apropiere de UE şi NATO.

„Pentru fiecare dintre noi, a fost o chestiune de a continua Maidanul. Înţelegeam că, dacă generaţia noastră nu ar fi făcut-o, am fi ratat o şansă pentru ţara”, a explicat Ivanna Klympush-Tsyntsadze. De atunci, mulţi au renunţat.

„Punctul de la care nu va mai fi cale de întoarcere” nu a fost încă atins, avertizează Klympush-Tsyntsadze, care consideră că „este nevoie de cel puţin cinci ani” pentru că schimbările să fie ireversibile.

Un comediant e favorit la urne

Obosiţi şi dezamăgiţi, doar 9% dintre ucraineni au încredere în guvernul lor, un record mondial. Chiar dacă au fost lansate reforme importante, rezultatele lor concrete se lasă deseori aşteptate.

Drept consecinţă, preşedintele Porosenko este devansat în sondaje de actorul Volodymyr Zelensky, „umăr la umăr” cu fostul premier Iulia Timosenko şi riscă să fie eliminat din primul tur al alegerilor.

Per total, se poate spune că „mai degrabă am eşuat”, afirmă tranşant Olexandr Starodubtev, fost om de afaceri în vârstă de 39 de ani, care a reuşit totuşi să creeze un nou sistem de achiziţii publice considerat printre cele mai inovatoare din lume şi care în prezent se ocupă de reformarea serviciului public, conform Ziare.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri