Caută
Close this search box.

UE avertizează: Riscul unui Brexit dezordonat „mai mare ca niciodată”

Riscul unui Brexit „dezordonat” este mai mare ca niciodată, a afirmat negociatorul-șef al UE privind Brexit în urma celei de-a doua respingeri a acordului Theresei May, informează BBC.

Michel Barnier a declarat că UE „nu poate merge mai departe” în încercarea de a convinge deputații să sprijine termenii de ieșire conveniți și Marea Britanie a trebuit să spargă impasul. El a mai întrebat care ar fi scopul prelungirii discuțiilor după 29 martie.

Deputații vor vota la ora 19.00 GMT cu privire la posibilitatea de a bloca Marea Britanie de a părăsi UE fără un acord la sfârșitul acestei luni. Votul de miercuri se aplică numai termenului limită din 29 martie și nu ar exclude posibilitatea de a ieși fără înțelegere în cursul acestui an, în cazul în care Parlamentul nu poate în cele din urmă să ajungă la un acord. Înainte de votul „fără acord” din Camera Comunelor guvernul a anunțat că majoritatea importurilor în Marea Britanie nu ar atrage un tarif în cazul unui Brexit fără acord.

Pe măsură ce guvernul consideră că următoarea sa mișcare după ce May a fost învinsă cu 149 de voturi, Barnier a declarat că este timpul ca Marea Britanie să-și asume „responsabilitatea” pentru acțiunile sale. „Din nou, Camera Comunelor spune ceea ce nu dorește”, a declarat el Parlamentului European. „Acum acest impas poate fi rezolvat numai în Marea Britanie. Riscul de a nu face nici o înțelegere nu a fost niciodată mai mare. Acesta este riscul unei ieșiri … într-un mod dezordonat”. UE, a sugerat el, a mers în întâmpinare „pe cât posibil” pentru a satisface preocupările deputaților în ceea ce privește acordul, în special în ceea ce privește oprirea irlandeză, o poliță de asigurare care să oprească formarea unei granițe tari pe insula Irlandei. „Dacă Marea Britanie dorește să părăsească UE într-un mod ordonat, acest tratat este și va rămâne singurul tratat posibil”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri