Caută
Close this search box.

Un grup disident și-a asumat responsabilitatea pentru atacul asupra ambasadei nord-coreene de la Madrid. Ar fi împărtășit informații de valoare cu FBI-ul

Un grup secret disident angajat să răstoarne liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și-a asumat miercuri responsabilitatea pentru atacul asupra ambasadei statului izolat de la Madrid de luna trecută spunând că a împărtășit „informații de o valoare potențială enormă” cu FBI-ul, relatează AFP.

Incidentul a fost învăluit în mister, dar o organizație disidentă, cunoscută sub numele de Cheollima Civil Defense (CCD), a declarat miercuri că a orchestrat raidul pentru a pune capăt activităților ilicite care se desfășoară în misiunile străine ale Coreei de Nord. Afirmația vine după ce un tribunal spaniol l-a numit pe Adrian Hong Chang, de naționalitate mexicană, ca fiind liderul grupului – în primul raport oficial al incidentului, care a venit cu câteva zile înainte de summit-ul dintre Kim și președintele american Donald Trump din Hanoi.

Rapoartele anterioare ale mass-media au arătat că un grup de bărbați a dat buzna în misiunea diplomatică și a agresat angajații înainte de a fugi cu documente și computere. Potrivit judecătorului de investigație Jose de la Mata, doi dintre atacatori au luat atașatul comercial al ambasadei într-o încăpere subterană și l-au îndemnat să dezerteze, ceea ce el a refuzat.

CCD a refuzat să folosească orice violență, spunând într-o declarație de pe site-ul său web: „Am fost invitați în ambasadă și, spre deosebire de rapoarte, nimeni nu a fost agresat sau bătut. Din respect pentru statul gazdă a Spaniei, nu au fost folosite arme. Toți ocupanții din ambasadă au fost tratați cu demnitate și cu precauție necesară”.

Grupul – care oferă asistență persoanelor care încearcă să dezerteze din Coreea de Nord – a apărut în 2017, când a postat un videoclip online al fiului fratelui asasinat al conducătorului nord-coreean, spunând că i-a garantat siguranța. Luna trecuta, grupul s-a declarat un guvern în exil pentru Nord numit „Joseon-ul liber”, folosind un nume vechi pentru Coreea.

Se spune că raidul nu are legături cu summit-ul de la Hanoi – care s-a încheiat brusc fără acord – și că nu au fost implicate alte guverne decât după eveniment.

„Organizația a împărtășit anumite informații de o valoare potențială enormă cu FBI-ul în Statele Unite, în condiții de confidențialitate convenite de comun acord”, a adăugat declarația. Speculațiile asupra identității și motivației atacatorilor au circulat în presă, cotidianul spaniol „El Pais” sugerând legături cu CIA. Potrivit unui raport „El Pais”, Spania a cerut clarificări din partea CIA, însă agenția de spionaj din SUA a negat orice implicare. Autoritățile spaniole au declarat că răspunsul a fost „nu foarte convingător”, adăugând că CIA a acționat „în cooperare probabilă” cu serviciile de informații din Coreea de Sud. Ministerul Unificării din Seul, care se ocupă de relațiile inter-coreene, a refuzat să comenteze.

Se știe puțin despre CCD și nu este clar cine se află în spatele organizației – deși unii au speculat că are legături cu agenția de spionaj din Coreea de Sud. Grupul este numit după un cal mitic înaripat. În trecut, grupul a declarat că a răspuns la cererile urgente de protecție a „compatrioților” și a mulțumit țărilor, inclusiv Țărilor de Jos, Chinei și Statelor Unite, pentru ajutorul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri