Caută
Close this search box.

Venezuela a rămas pradă întunericului. Guaido solicită marș spre Caracas

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, a cerut sâmbătă un marș la nivel național spre Caracas pentru a face presiuni asupra președintelui Nicolas Maduro, în timp țara a rămas în cea de-a treia noapte fără energie electrică, relatează AFP.

Lipsa de curent electric a paralizat statul sud-american bogat în petrol dar aflat în dificultate din punct de vedere economic și a alimentat confruntarea politică dintre Guaido, recunoscut ca al lider al Venezuelei de peste 50 de țări, și Maduro, care se agăță de putere.

Nu au fost disponibile date naționale privind impactul întreruperii alimentării cu energie electrică, dar un ONG a declarat că cel puțin 15 pacienți cu boală renală avansată au decedat după ce au încetat să mai primească tratamente de dializă în spitale rămase pradă întunericului. Pe măsură ce noaptea a căzut sâmbătă, energia din toată țara – care a căzut prima dată joi – nu era încă distribuită. Întreprinderile au rămas închise, spitalele s-au luptat să opereze, iar transportul public abia a funcționat.

Guaido, în vârstă de 35 de ani, șeful Adunării Naționale a Venezuelei, a spus miilor de susținători că se va angaja în curând într-un turneu la nivel național, înainte de a conduce un marș spre capitală. „Odată ce vom termina turneul (…) vom anunța data când toți împreună vom veni la Caracas”, a spus Guaido cu un megafon în mână în timp ce stătea pe acoperișul unui camion. Forțele de securitate au împiedicat opoziția să amenajeze o scenă la locul inițial de protest, arestând trei persoane. „Miraflores, Miraflores!” au scandat suporterii lui Guaido ca răspuns – o referire la palatul prezidențial ocupat în prezent de Maduro.

Guaido, care s-a proclamat președinte al țării în ianuarie și a declarat că realegerea lui Maduro în luna mai a fost ilegitimă – dorește noi alegeri. El a amenințat că va autoriza o intervenție militară externă „când va veni timpul” citând constituția, care autorizează „utilizarea unei misiuni militare venezuele în străinătate sau străine în interiorul țării”. „Toate opțiunile sunt pe masă”, a spus el, împrumutând o frază a președintelui american Donald Trump.

Maduro, la rândul său, și-a adunat susținătorii. Îmbrăcați în roșu, au protestat împotriva „imperialismului” la un marș care a marcat patru ani de când Statele Unite au catalogat Venezuela drept o „amenințare” pentru securitatea sa și au impus sancțiuni. „Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem antiimperialiști, nu ne vom preda niciodată!”, a scris Maduro pe Twitter. El a spus că aproape 70% din energie a fost restaurată până la mijlocul zilei, când a fost raportată o „cibernetizare” la o centrală electrică majoră. „Asta a deranjat și a distrus tot ce am realizat”, a spus el.

Atât mișcările pro-Guaido, cât și pro-Maduro s-au încheiat fără un incident major.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri