Caută
Close this search box.

Venezuela este încă în întuneric. Guaido vrea să declare „stare de urgență”

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, va cere luni deputaților să declare o „stare de urgență” în legătură cu întreruperea curentului în întreaga țară și pentru a facilita livrarea ajutorului internațional – o șansă de a câștiga puncte în lupta sa cu președintele Nicolas Maduro, relatează AFP.

Cel puțin 15 pacienți cu boală renală avansată au decedat de la întreruperea masivă a curentului care a început de joi, în timp ce spitalele s-au luptat pentru a furniza servicii de urgență, iar amenințarea cu deteriorarea rezervelor de hrană a fost ultima picătură. „Trebuie să ne ocupăm de această catastrofă imediat. Nu trebuie să ne întoarcem spatele”, a declarat Guaido, liderul în vârstă de 35 de ani al Adunării Naționale, care în ianuarie s-a declarat președinte interimar, declanșând o luptă pentru putere în statul din America de Sud bogat în petrol. Duminică, el a declarat reporterilor că va convoca o sesiune de urgență a Adunării Naționale controlate de opoziție pentru a declara „starea de urgență” – stabilind un alt test lui Maduro. Luna trecută, Maduro a folosit armata pentru a bloca o încercare a opoziției de a trece peste graniță 250 de tone de produse din Columbia și Brazilia.

Duminică, președintele Nicolas Maduro – care a prezidat un colaps economic care a lăsat oamenii fără alimente și medicamente de bază – a promis că nu va renunța. „Această strategie macabră pentru a ne aduce într-o confruntare va eșua”, a scris el pe Twitter.

Energia electrică a fost restaurată duminică târziu în unele zone ale capitalei Caracas. Dar de două ori până acum, restaurarea energiei electrice a fost trecătoare. Întreprinderile și școlile ar trebui să rămână închise luni. În orice caz, lipsa continuă a transportului public a făcut călătoriile dificile, chiar și în Caracas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri