Caută
Close this search box.

Viorica Dăncilă este cazată la Trump Hotel, în Washington, probleme anticonstituţionale

viorica dăncilă

Premierul României, Viorica Dăncilă, este cazat la hotelul președintelui Donald Trump în timpul vizitei sale în Washington. Ea este primul șef al unui guvern străin despre care se cunoaște că a rezervat o cameră în hotel în ultimul an, dezvăluie postul public de radio din New York, wnycstudios.org.

Șederea la International Trump Hotel a Vioricăi Dăncilă, care participă la întâlnirea anuală AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) oferă o ultimă probă că orgaizația lui Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini.

Postul public de radio din New York notează că astfel de plăți ar putea încălca prevederile constituționale anti-corupție, care interzice președintelui să accepte cadouri sau recompense din partea guvernelor străine.

Potrivit WNYC, Dăncilă a fost văzută vineri noapte în holul hotelului înconjurată de un grup de circa opt persoane, plecând din restaurantului hotelului. Ea s-a deplasat apoi către unul dintre lifturile hotelului, care sunt operate cu cardurile de intrare deținute de clienții hotelului.

A fost văzută din nou duminică, intrând în lift puțin după 6 pm. Luni ea a postat o fotografie cu ea și vicepreședintele Mike Pence, la conferința AIPAC.

Trump încă deține hotelul prin intermediul unei companii din care poate retrage bani oricând. Avocații lui Trump au respins idea că vizitele oficialilor străini la hotel ar putea fi considerate drept ”recompense”, afirmând în schimb că este un ”schimb convenabil” care nu este prevăzut în Constituție.

Trump se confruntă cu câteva acțiuni în justiție pe tema ”recompenselor”, intentate de procurorul general din DC și Maryland, de oficiali ai Partidului Democrat și de o organizație neguvernamentală.

Organizația Trump a promis să doneze toate profiturile generate din găzduirea unor oficiali din guverne străine guvernului S.U.A. În februarie 2019, compania a oferit Departamentului Trezoreriei peste 340.000 de dolari.

Compania nu a explicat modul în care calculează profiturile din străinătate sau dacă acestea au fost auditate de o parte independentă.

Nu este clar câte camere au rezervat românii, la ce preț și cine a plătit. Ambasada României din Washington nu a răspuns la apeluri sau email-uri. Anul trecut, Consulatul României la Chicago a ținut ziua națională în hotelul Trump din oraș.

Un purtător de cuvânt de la hotelul Trump a refuzat să comenteze. Casa Albă nu a răspuns solicitărilor adresate de postul public de radio din New York. Ultimul lider străin despre care se știe că a stat la hotel a fosst premierul malaezian Najib Razac, în septembrie 2017.

România, membru NATO, are o serie de interese militare și de comerț cu Statele Unite. Țara a crescut recent cheltuielile militare, în acord cu solicitările lui Trump potrivit cărora statele europene ar trebui să suporte mai multe cheltuieli cu apărarea. Dăncilă a declarat că ar vrea ca cetățenii români să poată călători în Statele Unite fără viză, dar până acum Departamentul de Stat nu a inclus România înn programul visa waiver.

În timpul șederii la Washington, Dăncilă și-a anunțat intenția de a muta ambasada României la Ierusallim, deși nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla, mai notează WNYC. Statele Unite au mutat anul trecut ambasada la Ierusalim, dar puține țări i-au urmat exemplul.

De asemenea, în timpul vizitei la Washington, presa românească a scris că Dăncilă s-a întâlnit cu conducerea unor companii, inclusiv trei contractori din zona militară: Oshkosh Defense, Parsons and Textron, conform G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri