Avocata Zuzana Caputova a ieşit câştigătoare în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Slovacia, obţinând 39,14% din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor parţiale anunţate duminică de Biroul de statistică, după numărarea a 50% din voturi.

Pe locul al doilea s-a situat la o distanţă apreciabilă Maros Sefcovic, vice-preşedinte al Comisiei Europene, susţinut de partidul de guvernământ populist de stânga Smer-SD. Scorul obţinut de Sefcovic a fost de 18,77%.

În pofida faptului că nu deţine experienţă în funcţia publică, liberala Caputova, candidata partidului Slovacia Progresistă, cunoscută pentru criticile aduse guvernului de la Bratislava şi pentru susţinerea problematicii de mediu, a reuşit să se claseze prima în scrutinul prezidenţial.

Votanţii slovaci resping partidul de guvernământ, la un an după amplele proteste declanşate de asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, în februarie 2018.

Ziaristul, cunoscut pentru articolele sale despre legăturile dintre guvernul slovac şi mafia italiană, a fost împuşcat mortal împreună cu logodnica sa, Martina Kusnirova, în apartamentul lor din apropiere de Bratislava.

Al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Slovacia va fi organizat pe 30 martie. Dacă va câştiga, Caputova va deveni prima femeie preşedinte al Slovaciei, spune Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 7 =