Caută
Close this search box.

Acțiuni preventive: Sri Lanka menține o stare de alertă ridicată înainte de Ramadan

Forțele de securitate din Sri Lanka mențin un nivel ridicat de alertă după bombardamentele de duminica de Paște, au declarat oficialii, pe fondul rapoartelor serviciilor de informații că militanții islamici au planificat atacuri înainte de începerea lunii islamice sfinte Ramadan, potrivit Reuters.

Șeful departamentului de securitate al poliției a declarat într-o scrisoare adresată parlamentarilor și altor oficiali că atacurile ar fi fost programate pentru duminică sau luni de militanți îmbrăcați în uniformă. Nu au existat atacuri duminică și luni, însă securitatea din Sri Lanka, majoritatea budistă, a rămas ridicată, cu zeci de presupuși islamiști arestați după atacurile din 21 aprilie asupra hotelurilor și bisericilor care au ucis mai mult de 250 de persoane, inclusiv 42 de cetățeni străini. Cu toate acestea, guvernul a ridicat o interdicție privind platformele social media cum ar fi Facebook, WhatsApp și Viber, a declarat o sursă din cadrul biroului președintelui. Interdicția a fost impusă imediat după atacuri pentru a împiedica răspândirea zvonurilor.

„Securitatea va rămâne strictă pentru câteva zile, deoarece militarii și poliția continuă să urmărească suspecți”, a declarat marți un oficial al serviciilor de informații din poliție. O altă sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că a fost difuzat un document între principalele instituții de securitate care instruia toate forțele de poliție și securitate din întregul stat insular din Oceanul Indian să rămână în alertă, deoarece militanții ar fi trebuit să încerce o acțiune înainte de Ramadan. Ramadanul este programat să înceapă în Sri Lanka pe 6 mai. De asemenea, guvernul a interzis femeilor să poarte voaluri pe față, în baza unei legi de urgență instituite după atacurile de Paști.

Autoritățile suspectează că membrii a două grupări puțin cunoscute anterior – National Thawheedh Jamaath (NTJ) și Jammiyathul Millathu Ibrahim – au efectuat atacurile, deși grupul extremist Stat Islamic și-a asumat responsabilitatea. Autoritățile consideră că Zahran Hashim, fondatorul NTJ, a fost creierul și unul dintre cei nouă atacatori sinucigași. În India, poliția a declarat că a arestat un bărbat în vârstă de 29 de ani, în statul sudic Kerala, aproape de Sri Lanka, pentru planificarea unor atacuri similare. Omul a fost influențat de discursurile făcute de Zahran, s-a spus într-o declarație a Agenției Naționale de Investigații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri