Caută
Close this search box.

Adevăruri despre Caracatițe!

Caracatițele sunt creaturi marine foarte inteligente, renumite mai ales pentru cele opt brațe și capetele bulboase. Aproape toate caracatițele au venin, iar unele au fost văzute folosind unelte. Alte lucruri interesante despre caracatițe: au trei inimi și sânge albastru, împrăștie cerneală pentru a descuraja prădătorii și, fiind lipsite de oase, se pot strecura în spații incredibil de strâmte. Ordinul Octopoda include 289 de specii, iar cuvântul „caracatiță” a fost preluat din rusă, însă în limba engleză „octopus” provine din grecescul „októpus”, însemnând „opt picioare”. Vă prezentăm câteva curiozități uimitoare despre caracatițe explicate pe larg în cartea lui Katherine Harmon Courage, „Caracatița, cea mai misterioasă creatură a mării” și rezumate de revista Smithsonian.

  • își mănâncă propriile brațe. Îngrijitorii caracatițelor aflate în captivitate trebuie să ia aminte: în comparație cu caracatițele care trăiesc în acvarii cu aranjamente decorative elaborate, cum ar fi scoici și plante, caracatițele care trăiesc în condiții mai spartane devin stresate. Unele recurg la o practică sinistră, numită autofagie, adică se mutilează mâncându-și propriile membre atunci când se află în astfel de „închisori” subacvatice.
  • au otravă.  Se crede că toate caracatițele au rezerve de venin, provenit de la bacteriile care trăiesc în corpul lor. Cele mai multe caracatițe nu au suficient venin cât să facă rău oamenilor. Cu toate acestea, dacă este mușcat de o caracatiță cu inele albastre, un adult poate paraliza în numai câteva minute.
  • Caracatițele folosesc unelte.  La fel ca delfinii, cimpanzeii și ciorile, caracatițele se numără printre animalele inteligente care au fost observate utilizând unelte. În 2009, savanții au relatat că au urmărit cum caracatițele din specia Amphioctopus marginatus ridică coji de nucă de cocos și le folosesc ca pe niște case mobile.

Am observat și filmat caracatițe care se ascund în scoici de multe ori, însă nu mă așteptam să găsesc o caracatiță care adună mai multe coji de nuci de cocos și merge pe fundul mării, cărându-le în spate”, a afirmat cercetătorul Julian Finn, biolog marin la Muzeul Victoria, din Australia.

  • Pot deschide capace cu filet. Biologii au vrut să testeze forța și inteligența animalului. Cefalopodul a deschis recipientul și a ajuns la gustarea dinăuntru în cinci minute, Poate că nu e surprinzător, ținând cont de faptul că aceste animale deschid scoicile și alte moluște cu carapace fără să folosească unelte.

  • Sunt maeștri ai camuflajului. O caracatiță își poate schimba culoarea întregului corp în numai trei zecimi de secundă. Însă creatura face mai mult decât să adopte tiparul mediului înconjurător. Adeseori, imită chiar și formele anumitor obiecte de pe fundul mării, cum ar fi rocile sau plantele și dispare în peisaj.
  • Ventuzele lor sunt puternice, dar sensibile. Ventuzele lor sunt foarte puternice. O caracatiță obișnuită are până la 240 de ventuze pe fiecare braț, iar o ventuză mare poate să ridice până la 12 kilograme. Ventuzele sunt și foarte sensibile și pot repera semnale chimice subtile.
  • Trăiesc intens și mor tinere. Cu toate abilitățile lor uimitoare, caracatițele au vieți scurte, care durează numai câțiva ani. Indivizii anumitor specii mor după numai șase luni.
  • Caracatițele sunt ființe jucăușe. Este adevărat că oamenii au tendința să-și proiecteze calitățile asupra animalelor. Însă anecdotele din acvarii și din laboratoarele de biologie sugerează că aceste animale sunt foarte curioase și au nevoie de stimulare. Ele se lasă antrenate chiar și în ceea ce noi, oamenii, am numi joacă. Este cunoscut cazul unui specimen care a împins o sticlă de plastic în repetate rânduri contra unui curent de apă care îi curgea în acvariu, de parcă s-ar fi jucat cu o minge.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri