Caută
Close this search box.

Avertisment! Sistemul public nu va face față concurenței! Capacanele „contribuţiei personale”, în varianta Pintea

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă a transmis un mesaj către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spunând că sistemul public de sănătate nu va face faţă concurenţei venite din mediul privat.

Aceasta explică că e nevoie de câteva prevederi noi la Ordonanţa de urgenţă care prevede ca pacienţii care merg la privat să plătească o „contribuţie personală”.

Antoneta Ioniţă spune că Ordonanţa riscă să „şubrezească şi mai mult” sistemul sanitar public şi că Ministerul Sănătăţii ar trebui să dea asigurări că nu vor exista şi alte costuri ascunse pentru pacienţi.

Ordonanţa de Urgenţă dedicată sistemului privat de sănătate riscă să şubrezească şi mai mult sistemul sanitar public. Prevederile acestei ordonanţe ar fi utile pacientului român, pentru că extind mecanismul contribuţiei personale şi la sistemul privat aflat în relaţie contractuală cu Casele de Asigurări de Sănătate. Condiţia este ca ministerul să aducă clarificări pentru pacienţi, să ofere detalii despre serviciile medicale pentru care românii vor fi co-plătitori şi să dea asigurări că nu vor exista, pe lângă acest mecanism de contribuţie personală, alte costuri ascunse pentru pacienţi”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Antoneta Ioniţă.

Deputatul PNL mai subliniază că în cazul în care spitalele publice nu vor fi modernizate, sistemul public de sănătate nu va face faţă concureţei din mediul privat.

„În plus, atrag atenţia ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, că sistemul public de sănătate nu va face faţă concurenţei venite din mediul privat dacă această Ordonanţă nu va fi dublată de măsuri pentru modernizarea spitalelor de stat. Nu va face faţă pentru că ministerul, sub guvernarea PSD, nu s-a ocupat să aducă spitalele şi clinicile administrate de stat la un nivel de performanţă rezonabil. Ştim că spitatele publice sunt degradate, au aparatură uzată moral, iar lipsa medicamentelor nu mai este un secret pentru nimeni”, a mai transmis liberalul.

Astfel, Antoneta Ioniţă îi cere Sorinei Pintea să vină cu un proiect de investiţii privind sistemul public de sănătate, subliniind că „sănătatea românilor nu poate fi asigurată doar de mediul privat”.

În aceste condiţii, îi cer ministrului să vină imediat cu un proiect clar de investiţii pentru sistemul public de sănătate, pentru ca banii alocaţi de Casa de Asigurări să se îndrepte cu eficienţă către sănătatea pacienţilor şi în spitalele de stat.  Sănătatea românilor nu poate fi asigurată doar de mediul privat din sănătate, ci ţine şi de efortul statului de a-şi dezvolta propriile mijloace de securizare a sănătăţii publice”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătăţii a anunțat că nu intenționează să introducă co plata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat, ci proiectul de OUG pus în dezbatere publică urmareşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia. Proiectul se află în dezbatere publica, poate fi consultat AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri