Caută
Close this search box.

Băsescu: Aducerea aurului acasă decredibilizează România. E mai sigur în Banca Angliei decât în țara noastră

traian băsescu

Repatrierea unei părți din rezervele de aur ale României ar fi o greșeală din mai multe puncte de vedere. În primul rând, o astfel de mișcare ar decredibiliza România ”din punct de vedere al capacității de a face față unor momente de criză economică”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică în emisiunea ”Se întâmplă acum”.

”Aducerea unei părţi din rezerva de aur a României, 60 de tone, aducerea acasă este o greșeală din multe puncte de vedere. În primul rând, o țară ca România, care încă nu e foarte stabilizată din punct de vedere al elementelor macroeconomice, este bine să arate că are rezervă.

Ne întrebăm toți de ce au cășunat Dragnea și Nicolae pe aur că, de fapt, noi avem în rezervă și vreo 30 de miliarde în afară de rezerva de aur, care sunt în bani și sunt plasați în bănci străine sau în fonduri mutuale extrem de competitive din punct de vedere al randamentelor.

Punem politicul și bătălia pentru imagine deasupra interesului național. Un infractor de teapa lui Dragnea și cu Nicolae au hotărât ei că trebuie să vină aurul acasă pe un criteriu absolut populist.

Aducerea aurului acasă decredibilizează România din punct de vedere al capacității de a face față unor momente de criză economică. Mă tem că dacă preconizata nouă criză economică se va produce la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 nu o să știm cum să alergăm cu aurul înapoi la Londra, ca să probăm că-l avem. În situații de criză, când vrei să împumuți bani, e chestiune vitală credibilitatea”, a explicat fostul șef al statului la postul B1TV.

Traian Băsescu a mai spus și că aducerea în țară a rezervelor de aur ar implica niște costuri enorme.

”Aurul nu poate fi mișcat fără asigurare, cu un cost enorm. Apoi, după ce sosește, pentru a fi validat de statul național, trebuie făcută expertiză asupra purității aurului, asupra cantității, pentru că la fel a fost predat la Banca Angliei. Trebuie repetată expertiza odată ce e redepozitată. Gândiți-vă la costurile de bază pentru repatriere. Germania a cheltuit 10 miliarde de euro pentru a aduce în țara jumătate din rezerva de aur.

Cât este de inteligent și de patriotic să aduci 60 de tone de aur în țară, când cea mai apropiată frontieră de Crimeea este a României.

Cu aurul nu se va putea întâmpla nimic, că-l păzesc toate instituțiile statului. Este un demers populist. Românul e sensibil la ideea de aur adus în țară, dar vreau să știți că este mai sigur în Banca Angliei decât în România”, a mai spus Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri