Caută
Close this search box.

Camera Lorzilor vrea să oblige premierul să consulte Parlamentul în cazul amânării Brexitului

theresa may

Camera Lorzilor a aprobat un proiect de lege ce acordă Parlamentului dreptul de a examina şi chiar de a schimba solicitarea prim-ministrului Theresa May ca UE să fie de acord cu amânarea Brexitului până la 30 iunie.

Proiectul, adoptat în pofida opoziţiei Guvernului, urma să fie examinat în Camera Comunelor, în vederea finalizării şi adoptării ca lege în cursul aceleiaşi zile.

Premierul Theresa May a solicitat deja Bruxellesului să prelungească până la 30 iunie termenul retragerii Marii Britanii din UE, care să-i permită discuţii cu opoziţia laburistă în căutarea unui plan de ieşire din impas, o ultimă încercare a premierului britanic de a păstra controlul, după ce Parlamentul i-a respins de trei ori acordul negociat cu UE.

Parlamentarii doresc însă garanţii juridice suplimentare pentru evitarea unei retragerii fără acord pe 12 aprilie, data retragerii valabilă în prezent, şi de aceea au redactat un proiect de lege care îi obligă pe miniştri să consulte parlamentul înaintea deplasării la Bruxelles.

Acest lucru ar da posibilitatea parlamentarilor să aducă modificări obligatorii din punct de vedere juridic ale datei retragerii din UE în cadrul unei dezbateri de 90 de minute programată pentru azi.

Proiectul de lege a trecut de Camera Comunelor cu un singur vot săptămână trecută şi a fost apoi aprobat cu modificări minore de Camera Lorzilor. Aceste schimbări trebuie să fie aprobate de către Camera Comunelor înaintea intrării sale în mod oficial în vigoare.

Votarea acestei legislaţii reprezintă o lovitură semnificativă adusă autorităţii premierului Theresa May. Ea răstoarnă convenţia instaurată de mult timp, potrivit căreia guvernul deţine controlul unic asupra agendei parlamentului, permiţându-i astfel să controleze ce legi sunt adoptate.

De asemenea, creează un alt punct de aprindere în forul legiuitorilor care ar putea submina încercările Theresei May de a convinge Bruxelles-ul că este capabilă să obţină sprijinul parlamentului de la Londra pentru un acord asupra Brexitului, în cazul în care UE îi oferă mai mult timp.

Premierul britanic urmează să se deplaseze marţi la Paris şi Berlin pentru a face presiuni în favoarea obţinerii de sprijin pentru solicitarea sa ca UE să îi acorde o amânare a Brexitului, un ultim demers înaintea discuţiei oficiale a subiectului de către liderii UE în cadrul summitului special de miercuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri