Caută
Close this search box.

Ce OUG oribilă a mai dat Cabinetul Dăncilă, sub acoperirea scandalului celei pe Codurile Penale

oug

Cabinetul Dăncilă ar dori să mute responsabilitatea obţinerii autorizaţiilor de incendiu pentru şcoli de la directorii acestora la primarii localităţilor, dezvăluie Gabriel Ispas, fost demnitar.

Dar mutarea obținerii autorizației ISU de la director la primar, pentru acreditarea școlilor de stat, este neconstituțională, susţine Ispas.

“Este neconstituțională discriminarea între unitățile de învățământ, în funcție de proprietar. Nu s-au gândit nici la faptul că unele primării închiriază locații de la diverși particulari”, a precizat Ispas, coordonator Pro România, Sector 4.

Guvernul Dăncilă a aprobat o OUG care introduce o excepție pentru grădinițele și școlile de stat: autorizarea și acreditarea lor nu mai sunt condiționate de prezentarea de către directorul unității de învățământ de stat a autorizației de securitate la incendiu, “întrucât se află în responsabilitatea autorităților administrației publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor”.

În concluzie, responsabilitatea obținerii avizului ISU trece de la directorul școlii, la primar, în cazul instituțiilor de stat. La grădinițele și școlile private, responsabilitatea rămâne neschimbată.

Contactat de Edupedu.ro, fostul secretar de stat în Ministerul Educației Gabriel Ispas a declarat că “situația nedepunerii autorizației de siguranță la incendii este aberantă și complet neconstituțională. Atât siguranța, cât și calitatea educației nu au legătură cu forma de proprietate și cu beneficiarii procesului de învățământ. Orice organizare de proces educațional în spații care nu sunt autorizate poate conduce la drame și tragedii care nu pot fi cuantificate la acest moment. Sunt surprins că Ministrul Justiției, care în calitatea anterioară a declarat neconstituționale multe astfel de măsuri, a putut să avizeze asemenea inovații juridice. Nu contează cine este proprietar pe clădire, ci ce se întâmplă în clădire.”

“Prin atitudinea lor, guvernanții aruncă întreaga responsabilitate pentru nenorocirile care s-ar putea întâmpla pe seama primarilor localităților. Or acest lucru este inacceptabil într-o democrație. Dacă voia să își arate măiestria guvernării, Guvernul putea spune că nu e nevoie de autorizație de siguranță la unitățile școlare. Dar nu cu asemenea măsuri luate – sunt convins – fără consultarea asociațiilor reprezentative ale administrației publice locale. De altfel, nu am văzut ca ministrul dezvoltării și administrației publice respectiv ministrul de interne să fi avizat prezentul act normativ“, a afirmat Ispas.

“Guvernul României pare că vrea să facă dosare penale tuturor primarilor care au imobile neautorizate pentru siguranță la incendii. Guvernul doamnei Dăncilă se bate nu numai cu instituțiile europene, cu opoziția, ci și cu toată administrația publică locală“, a acuzat fostul secretar de stat în Ministerul Educației.

Ispas a declarat pentru Edupedu.ro că “Guvernul, în loc să rezolve problema de fond privind birocrația documentației depuse la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, mută răspunderea în curtea primarilor din România. În loc să facă mai suplă procedura, ei aruncă toată răspunderea la autoritățile locale“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri