Caută
Close this search box.

Cel mai mare avion din lume și-a încheiat cu succes primul zbor test

Cel mai mare avion din lume – un monstru Stratolaunch cu două fuselaje și șase motoare Boeing 747 – a făcut sâmbătă primul său zbor test în California, informează AFP.

Mega-jet-ul și-a efectuat prima călătorie peste deșertul Mojave. Acesta este conceput pentru a transporta în spațiu și a lansa o rachetă care, la rândul său, se aprinde pentru a lansa sateliți. Se presupune că acesta oferă o modalitate mai flexibilă de a lansa sateliți decât rachetele verticale de decolare, pentru că în acest fel este nevoie doar de o pistă lungă pentru decolare.

Aeronava a fost construită de compania de inginerie Scaled Composites și este atât de mare încât anvergura aripilor este mai mare decât a unui teren de fotbal, sau de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel al unui Airbus A380. Mai exact,  aceasta este de 117 metri; cel al unui Airbus A380 este sub 80.

Avionul a zburat sâmbătă aproximativ două ore și jumătate, a spus Stratolaunch.  Acesta a atins o viteză maximă de 304 kilometri pe oră și a ajuns la o altitudine de 5.182 de metri. „Un prim zbor fantastic”, a spus Jean Floyd, directorul executiv al Stratolaunch. „Zborul de astăzi ne îndeamnă să oferim o alternativă flexibilă la sistemele lansate la sol”, a adăugat el.

Stratolaunch a fost finanțat de Paul Allen, co-fondator al Microsoft ca o modalitate de a intra pe piață pentru a lansa sateliți mici. Dar Allen a murit în luna octombrie a anului trecut, astfel încât viitorul companiei este nesigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri