Caută
Close this search box.

„Chiar mai frumoasă”: Macron promite să reconstruiască Notre-Dame în 5 ani

Emmanuel Macron a promis că va reconstrui Notre-Dame „chiar mai frumoasă” în termen de cinci ani, în timp ce toate catedralele din Franța se pregătesc să-și bată clopotele miercuri pentru a marca 48 de ore de la începerea incendiului devastator, relatează AFP.

Incendiul a eviscerat luni unul din marile puncte de referință din Paris, distrugând acoperișul, cauzând prăbușirea turlei și lăsând Franța în șoc. Macron a anunțat calendarul rapid de restaurare – un proces pe care unii experți presupuneau că va dura decenii – într-o adresă înaintată națiunii, unde a salutat cum dezastrul a arătat capacitatea Franței de a se mobiliza și de a se uni. Donații în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro au fost deja făcute de miliardari și oameni de afaceri din Franța pentru a restabili capodopera gotică.

Un număr necunoscut de artefacte și picturi au fost pierdute, iar organul principal, care avea aproape 8 000 de țevi, a suferit, de asemenea, pagube. Dar pereții catedralei, turnurile cu clopote și cele mai renumite vitralii de la cea mai vizitată atracție turistică din Franța rămân intacte.

Comentariile sfidătoare ale lui Macron au indicat că vrea ca reconstrucția catedralei sa fie finalizata până în momentul în care Parisul va găzdui Jocurile Olimpice în 2024. „Vom reconstrui catedrala și mai frumos și vreau să fie finalizată în termen de cinci ani”, a spus Macron din Palatul Elysée. „Și putem face asta”. Macron a spus că focul a adus cele mai bune rezultate într-o țară înconjurată de diviziuni și, din noiembrie, scuturată de protestele uneori violente împotriva guvernării sale. „Istoria noastră nu se oprește niciodată și vom avea întotdeauna încercări de depășire”, a adăugat el.

Clopotele tuturor catedralelor din Franța vor bate miercuri, la ora 16.50 (16:50 GMT), la 48 de ore după începerea incendiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri