Caută
Close this search box.

Codrin Ștefănescu, atac la Iohannis: Ce vrea la referendum nu-i în interesul națiunii

codrin ştefănescu

Aşa cum Parlamentul nu poate fi oprit să legifereze, aşa Guvernului nu i se poate interzice să adopte OUG-uri.

Astfel comentează la RFI secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, temele pentru referendum, anunțate de președintele Klaus Iohannis, respectiv interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea OUG-urilor în domeniul justiției.

„La prima vedere, nu poți să mai rămâi siderat de declarațiile lui Iohannis, care întotdeauna sunt pe lângă lege, pe lângă deciziile CCR și pe lângă Constituție.

În primul rând că într-o țară democratică nu poți să interzici nimic Parlamentului și Guvernului în ceea ce privește examinarea, preluarea unor idei din spațiul public, asumarea unor inițiative legislative sau proiecte de lege. Nu poți să interzici nimic din ceea ce nu este interzis în mod ad literam în Constituția României (…).

Să spui după nu știu câte zile, după ce te-ai hotărât să faci referendum, să le spui românilor că încă nu știi exact cum sună întrebarea, dar ai cam vrea temele astea și să întrebi din nou Parlamentul, când tu ți-ai asumat singur că trebuie să faci referendum și să întrebi Parlamentul dacă e bine să pui la întrebări interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, că nu există nicăieri pe planetă așa ceva.

În orice țară civilizată din Europa, când s-a dat amnistia și grațierea, s-a dat pentru orice fel de infracțiuni, mai puțin cele violente, adică viol, crimă, atac armat, jaf, ucidere (…).

Nu poți să interzici adoptarea de către Guvern a unei OUG în nici un domeniu, pentru că Guvernul își asumă având în spate Parlamentul o decizie în favoarea echilibrului și a răspunderii ministeriale și a răspunderii Guvernului pe diverse domenii de activitate, iar Guvernul, la fel ca și partidele care îl susțin, răspunde în fața națiunii la vot.

Rep RFI.: CCR a stabilit că statul nu poate să legifereze împotriva voinței poporului exprimate la un referendum. Adică dacă populația spune că nu vrea amnistie și grațiere pentru infracțiuni de corupție, Parlamentul sau Guvernul nu pot legifera altfel.

C.Ș.: Domnule, Curtea spune foarte clar legat de referendum, pe subiectele care sunt de interesul național. Subiect de interes național e de exemplu reunirea cu frații noștri de peste Prut. La un moment dat va fi un astfel de referendum și românii vor vota da, probabil, lucrul ăsta.

A fost un referendum legat de păstrarea tradiției, căsătoria și așa mai departe, pe care mai multe asociații l-au promovat într-o scrisoare semnată de 3,5 milioane de oameni și atunci trebuie să ții cont de lucrul ăsta (…). Ceea ce vrea Iohannis nu are nici o legătură cu interesul națiunii, nici o legătură nu are.

Rep.: Dar au fost sute de mii de oameni care au ieșit în stradă în ultimii ani, împotriva modificării legilor justiției.

C.Ș.: Am înțeles, dar au fost 625.000 de oameni, care au ieșit la mitingul PSD tocmai împotriva abuzurilor și pentru drepturi și pentru libertăți, pentru lucruri care s-au câștigat în Revoluția din decembrie 1989 cu sânge, eu fiind unul dintre oamenii care au supraviețuit în mod miraculos la baricada de la Inter, acum 30 de ani. Nu uitați, PSD-ul nu că nu e partid comunist, în PSD avem lideri ai Revoluției române răniți, împușcați, torturați.

Rep.: Ce va face PSD în campania pentru referendum?

C.Ș.: Asta vor decide și juriștii noștri. Eu în orice caz nu voi da curs. Eu personal nu voi lua buletinul de vot pentru referendumul lui Iohannis, indiferent de ce întrebare va avea, că văd că nici acum, la a șaptea conferință de presă pe subiect, nu știe exact ce vrea să-i întrebe pe români.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri