Caută
Close this search box.

Consecințe ale adoptării legii Șaria în Brunei: Virgin Airlines a anulat un acord de călătorie cu Royal Brunei

Filiala australiană a companiei lui Richard Branson, Virgin Airlines,  a anulat un acord de călătorie cu transportatorul național al Bruneiului ca răspuns la adoptarea de către statul asiatic a legii Șaria, inclusiv pedeapsa cu moartea pentru relațiile sexuale între persoanele de același sex, a declarat joi compania aeriană, relatează AFP.

Acordul permitea personalului Virgin Airlines să efectueze rezervări de bilete la preț redus la zboruri Royal Brunei pentru călătoriile turistice. Compania, cea de-a doua cea mai mare companie aeriană din Australia după Qantas, a trimis un e-mail angajaților care explică noul cod Șaria, care a intrat în vigoare miercuri, aplicându-se musulmanilor, nemusulmanilor și străinilor „chiar și atunci când tranzitează aeronave și nave înmatriculate în Brunei”. „Având în vedere sancțiunile dure (inclusiv moartea) care sunt introduse pentru o activitate legală și acceptabilă în Australia, acordul nostru de călătorie între Virgin Australia și Royal Brunei a încetat imediat să fie efectiv”, a spus e-mailul pus la dispoziția AFP. Un acord separat care permite Royal Brunei să vândă locurile disponibile pe zborurile Virgin Australia în Australia rămâne în vigoare, a declarat purtătorul de cuvânt.

Qantas, al cărui director Alan Joyce este unul dintre cei mai cunoscuți lideri gay în lumea  afacerilor din Australia, a refuzat să comenteze dacă își revizuiește acordul cu Royal Brunei.

Codul penal dur al Șariei din micul stat de pe insula tropicală Borneo – condusă de sultanul Hassanal Bolkiah – a intrat în vigoare miercuri după ani de întârziere. Legile, inclusiv moartea pentru adulter și relațiile sexuale între persoanele de același sex, pun Bruneiul pe primul loc în Asia de Est sau de Sud-Est pentru a avea un cod penal al Șariei la nivel național, alăturându-se mai multor țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită.

Decizia de a continua pedepsele a declanșat alarma în întreaga lume, iar Organizația Națiunilor Unite a marcat-o drept o „încălcare clară” a drepturilor omului, iar celebritățile, conduse de actorul George Clooney și de star-ul pop Elton John, solicită ca hotelurile deținute de sultanul din Brunei să fie boicotate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri