Caută
Close this search box.

Consiliul electoral din Turcia respinge apelul lui Erdogan de renumărare a voturilor din Istanbul

Înaltul Consiliu Electoral din Turcia a respins cererea partidului AK al președintelui Tayyip Erdogan de a renumăra toate voturile din cele 31 de districte din Istanbul, a declarat marți un membru al consiliului de administrație, dar partidul său a promis că va contesta decizia, potrivit Reuters.

Erdogan a declarat luni că alegerile locale au fost marcate de „crima organizată” la urnele de vot din Istanbul, ridicând posibilitatea reluării votului din 31 martie în orașul care a dat o majoritate redusă principalului partid de opoziție. Comentariile lui Erdogan, cea mai puternică provocare care i-a fost dată încă în timpul procesului electoral din cel mai mare oraș al Turciei, au condus la căderea lirei și, de asemenea, au influențat stocurile turcești.

Reprezentantul Comitetului Electoral al AKP, Recep Ozel, a declarat reporterilor că consiliul a fost de acord doar cu o renumărare în 51 de urne de vot, distribuite în 21 din cele 39 de districte ale orașului. Un total de 350 de alegători sunt înscriși în fiecare urnă de vot. Președintele AK, Ali Ihsan Yavuz, a declarat ulterior că partidul său va contesta decizia de a refuza renumărarea. „Este imposibil ca o astfel de decizie să fie luată atunci când există atâtea nereguli. Vom merge din nou la Înaltul Consiliul Electoral folosind metoda unei provocări extraordinare”, a scris el pe Twitter. Partidul AK a cerut, de asemenea, anularea alegerilor din districtul Buyukcekmece din Istanbul, dar consiliul nu a decis încă această cerere, a spus Ozel. S-au făcut reluări în raioanele rămase ale orașului. Partidul AK al lui Erdogan a pierdut deja primăria din capitala Ankara în fața Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție și a făcut apel la mai multe etape ale numărărilor din Istanbul, care au arătat o victorie relativ mică a CHP.

AKP-ul, înrădăcinat islamist, își revine după pierderea potențială a ambelor orașe, pe care partidul și predecesorii săi le-au guvernat timp de un sfert de secol. Erdogan însuși a devenit proeminent ca primar al orașului Istanbul în anii 1990, înainte de a deveni lider național.

Erdogan a declarat că amploarea neregulilor electorale pe care partidul său le-a descoperit a însemnat că marja de vot dintre cei mai buni doi candidați ai Istanbulului se află la mai puțin de 15 000 într-un oraș de 10 milioane de alegători, fiind prea mică pentru ca opoziția să-și ceară victoria. AKP a căutat, de asemenea, renumărări în Ankara, unde rezultatele inițiale au arătat câștigarea cu patru puncte procentuale a candidatului la Mansur Yavas. Dar Înaltul Consiliul Electoral a confirmat rezultatul și, luni, Yavas a primit în mod oficial mandatul său de primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri