Caută
Close this search box.

Coreea de Sud și-a asumat întâietatea tehnologiei de generația a cincea: Samsung Electronics a lansat primul telefon 5G

Samsung Electronics a lansat vineri Galaxy S10 5G, primul smartphone din lume cu tehnologie integrată de comunicare de generația a cincea, Coreea de Sud încercând să-și construiască un avantaj în această tehnologie, relatează AFP.

Miercuri, Coreea de Sud a devenit prima țară care lansează în comerț servicii 5G la nivel național, cu trei rețele super-rapide care oferă viteze de date care permit utilizatorilor să descarce filme întregi în mai puțin de o secundă. Câteva ore mai târziu, compania americană Verizon a început serviciile comerciale în Chicago și Minneapolis, după ce rivalul AT & T a realizat un sistem bazat pe 5G, disponibil pentru utilizatori selectați în decembrie din 12 orașe.

Cele trei transportoare mobile din Coreea de Sud – SK Telecom, KT și LG Uplus – au organizat evenimente de lansare în Seul pentru modelul Galaxy S10, a cărui versiune de bază costă 1,39 milioane de woni (1,200 de dolari). Ecrane interactive de realitate virtuală și demonstrații robot au fost prezentate pentru a capta capabilitățile ultimei iterații a vitezei de acces la internetul mobil și noii utilizatori au fost încântați de posibilități, în special streamingul live al jocurilor sportive și al cursurilor universitare. „Mă uit la multe videoclipuri, filme și cursuri”, a spus Shim Ji-hye, de 38 de ani. „Sper că vitezele mai mari mă vor ajuta să-mi gestionez timpul mai bine”. Un alt utilizator a spus că a fost cel mai entuziasmat de conținutul realității virtuale – care include jocuri și chiar aplicații „întâlniri cu vedete în realitatea virtuală” în funcție de operatorii de telefonie mobilă ai țării. Cu 5G, cercetătorul Lee Sang-yoon a spus că conținutul virtual „ne poate bucura în timp real fără întârziere … ne putem bucura de o rezoluție și o viteză mai bună”.

Înainte de lansarea telefonului Samsung de vineri, serviciul 5G fusese limitat la un cerc restrâns de utilizatori special selectați din Coreea de Sud.

Producătorul rival LG va lansa în această lună V50 ThinQ, un alt telefon 5G, în timp ce în SUA, rețeaua Verizon funcționează cu smartphone-ul Moto Z3 echipat cu un accesoriu special.

Comercializarea 5G oferă Coreei de Sud șansa de a construi în jurul acestei tehnologii, care este crucială pentru dezvoltarea viitoare a unor dispozitive cum ar fi vehiculele autonome și Internetul obiectelor. Este de așteptat să aducă aproximativ 565 de miliarde de dolari în avantaje economice globale până în 2034, potrivit sistemului global de comunicații mobile din Londra.

Implicațiile noii tehnologii au asmuțat Washingtonul împotriva Beijingului – a cărui firmă domină tehnologia 5G – într-o situație din ce în ce mai amară. Statele Unite și-au împins aliații și economiile majore pentru a evita soluțiile 5G de la gigantul de telecomunicații Huawei deținut de chinezi, invocând riscurile de securitate prin care backdoor-urile tehnologice ar putea oferi accesul Beijingului la utilități conectate la 5G și la alte componente.

Entitățile chineze dețin un total de 3400 de brevete 5G – mai mult de o treime din total, potrivit firmei de analiză a datelor IPlytics – cu 1.529 dintre ele înregistrate doar de Huawei. Coreea de Sud vine următoarea, companiile sale dețin 2.051 brevete, în timp ce firmele americane au 1.368 împreună.

Nici KT, nici SK Telecom nu utilizează tehnologia Huawei în rețelele lor 5G, dar este un furnizor al LG UPlus, au declarat companiile pentru AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri