Caută
Close this search box.

Criza Brexit: May încearcă să stabilească un curs al divorțului sau să solicite alegeri anticipate

Theresa May va prezida marți o ședință de cabinet de cinci ore în încercarea de a fixa un curs al furtunii Brexit, deoarece este sub presiunea fie să părăsească Uniunea Europeană fără o înțelegere sau să stabilească alegeri anticipate, informează Reuters.

La aproape trei ani de când Marea Britanie a votat să părăsească UE într-un referendum șoc, politica britanică este în criză și nu este clar cum, când sau dacă va părăsi vreodată clubul la care s-a alăturat pentru prima oară în 1973.

Acordul lui May a fost respins de către Camera inferioară a parlamentului britanic, care a eșuat luni să găsească o majoritate proprie pentru orice alternativă la acordul ei.  Blocajul a întârziat deja Brexit timp de două săptămâni dincolo de data planificată de ieșire din 29 martie, iar May este obligată la ore de ședințe ale cabinetului de pe Downing Street, în încercarea de a găsi o ieșire din labirint.

„În ultimele zile, un scenariu fără compromisuri a devenit mai probabil, dar încă sperăm să îl evităm”, a declarat negociatorul șef al Brexit, Michel Barnier, la un eveniment de la Bruxelles.

Secretarul Educației, Damian Hinds, a declarat că speră că acordul de retragere al Theresei May va fi în sfârșit aprobat în această săptămână de parlament, spunând că acesta a rămas cel mai bun rezultat. Dacă nu se poate obține ratificarea acordului de către parlament, parlamentul are posibilitatea de a alege între plecarea fără o înțelegere, chemarea la alegeri sau solicitarea unei întârzieri îndelungate a UE de a negocia o înțelegere Brexit cu o relație mult mai strânsă cu blocul. „Dacă vom trece repede în această săptămână și vom obține această afacere peste linie, este încă posibil să putem evita să avem acele alegeri pentru Parlamentul European (în luna mai)”, a spus Hinds. Întrebat dacă va exista o extensie mult mai lungă dacă tranzacția lui May nu va reuși încă o dată, el a spus: „Acesta este absolut un risc și un risc iminent în momentul de față”.

Potrivit ziarului „Sun”, miniștrii susținători ai Brexit pot da un ultimatum final pentru a fixa oprirea irlandeză, cea mai controversată parte a acordului sau pentru a vedea că Marea Britanie plece fără o înțelegere la 22:00 GMT pe 12 aprilie.

Opțiunea cea mai apropiată de obținere a majorității în parlament luni a fost o propunere de a menține Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE, care a fost învinsă de trei voturi. O propunere de organizare a unui referendum de confirmare cu privire la orice acord a obținut cele mai multe voturi, dar tot a fost învinsă cu 292-280.

Negociatorul Brexit al UE, Michel Barnier, a afirmat că singura modalitate de a evita o neglijență a Brexit ar fi dacă parlamentul britanic ar găsi o majoritatea pentru o opțiune. El a spus că UE va accepta o uniune vamală și o relație în stil norvegian.

A treia înfrângere a acordului de retragere a lui  May de vineri, data la care Marea Britanie a fost programată să părăsească UE, a lăsat unul dintre cei mai slabi lideri britanici din ultima generație să se confrunte cu o criză în spirală. Guvernul ei și Partidul Conservator, care încearcă să conțină o schismă asupra Europei de 30 de ani, sunt acum rivale între cei care cer ca May să creeze o pauză hotărâtă cu blocul și cei care cer ca ea să excludă un astfel de rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri