Caută
Close this search box.

Criza din Venezeula: Guaido cheamă la noi demonstrații pentru a menține presiunea asupra lui Maduro

juan guaido

Liderul opoziției  din Venezuela, Juan Guaido, i-a îndemnat pe suporterii săi să iasă sâmbătă pe străzi pentru a menține presiunea asupra președintelui Nicolas Maduro, pe fondul furiei în creștere în legătură cu prăbușirea serviciilor publice, informează AFP.

Mii de susținători ai opoziției sunt așteptați sâmbătă să mărșăluiască prin Caracas de la ora 11:00 în timp ce lupta pentru putere în Venezuela este exacerbată de întreruperile masive și de prăbușirea aprovizionării cu apă. Guaido, recunoscut ca președinte interimar de peste 50 de țări, a declarat vineri într-un mesaj pe Twitter: „Să rămânem fermi pe străzi, această luptă este pentru viețile tuturor locuitorilor Venezuelei”. Maduro, care acuză sabotajul susținut de SUA în urma unor întreruperi recente care au lăsat în beznă milioane de oameni, a făcut un marș pro-guvernamental la Caracas, îndemnându-și suporterii să iasă pe străzi într-un „marș în apărarea păcii”.

Guaido a declarat la începutul acestei săptămâni că se teme de o răpire a agenților guvernamentali, după ce parlamentarii pro-Maduro i-au retras marți imunitatea parlamentară și au autorizat instanța superioară a țării să-l acuze pentru că s-a autoproclamat președinte. Statele Unite, printre primele țări care l-au recunoscut pe Guaido când liderul Adunării Naționale s-a proclamat președinte interimar pe 23 ianuarie, au continuat presiunea internațională asupra lui Maduro ca să renunțe. Vicepreședintele Mike Pence a anunțat sancțiuni noi împotriva a 34 de nave aparținând companiei petroliere de stat a Venezuelei și a două companii care transportă petrol către Cuba. „Statele Unite vor continua să exercite toată presiunea diplomatică și economică pentru a duce la o tranziție pașnică către democrație”, a spus Pence într-un discurs din Houston, Texas. „Petrolul Venezuelei aparține poporului venezuelean”, a spus el. „Cei care se uită ar trebui să știe acest lucru: toate opțiunile sunt pe masă, iar Nicolas Maduro ar face bine să nu testeze hotărârea Statelor Unite ale Americii”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri