Caută
Close this search box.

Criza din Venezuela: Guaidó așteaptă sprijinul armatei pentru a schimba guvernul

juan guaido

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaidó, a recunoscut că o schimbare a guvernului nu poate exista decât cu sprijinul forțelor armate, informează BBC.

Șefii militari au rămas până acum loiali președintelui Nicolás Maduro.

Guaidó s-a declarat lider interimar în ianuarie și afirmă că este susținut de „aproape 90%” din populația Venezuelei. El are, de asemenea, sprijin din partea SUA.

Duminică, autoritățile venezuelene au declarat că vor scurta ziua de lucru și vor ține școlile închise din cauza căderilor frecvente de curent. Oficiile ar înceta să lucreze la ora locală 14:00 „pentru a asigura coerența în furnizarea energiei electrice”, a declarat ministrul comunicațiilor, Jorge Rodriguez, la televiziunea de stat.

Guaidó a declarat pentru BBC că reducerile frecvente de energie și lipsa de apă – care au afectat spitalele, transportul public, apa și alte servicii – au provocat o furie publică intensă împotriva guvernului lui Maduro. Avem acum o situație cu proteste în mai mult de 20 de districte ale capitalei Caracas și în toate statele venezuelene. Oamenii cer să se restabilească alimentarea cu energie și apă, dar și uzurpatorul Nicolás Maduro să plece, care este mesajul principal”, a spus el.

Guvernul a susținut că întreruperile de curent sunt rezultatul unei sabotări într-un efort de al forța pe Maduro din funcție. Cu toate acestea, Guaidó a declarat că Maduro nu poate fi înlăturat decât dacă armata Venezuelei îl va abandona. „Sprijinul și asistența forțelor armate vor fi necesare pentru a realiza o schimbare democratică și pașnică în Venezuela în toate domeniile, inclusiv pentru a proteja protestatarii de milițiile armate pro-guvernamentale”, a spus el.

Guaidó – despre care guvernul spune că îi va fi interzis să dețină o funcție publică în următorii 15 ani – a catalogat recenta sosire a trupelor rusești în Venezuela ca o „provocare” a lui Maduro de a „încerca să arate un fel de sprijin pe care de fapt nu îl are”. „Rușii nu au făcut nici o mișcare concretă. Nu au arătat niciun sprijin real, cu excepția unor declarații diplomatice”, a spus el.

Sâmbătă, Crucea Roșie (IFRC) a declarat că ar putea începe să distribuie ajutor Venezuelei în două săptămâni. Șeful IFRC, Francesco Rocca, a declarat că grupul ar putea ajuta inițial 650 000 de oameni care suferă de lipsa de hrană și de medicamente. În februarie, guvernul a blocat livrarea convoaielor de ajutor susținute de SUA numindu-le o invazie voalată a SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri