Liga italiană amenință să răstoarne guvernul în fața unui scandal de grefare care implică unul dintre politicienii săi de top a partenerului de coaliție, Mișcarea 5 stele, a declarat vineri, potrivit Reuters.

Acuzația a fost respinsă rapid de către liderul Ligii, Matteo Salvini, dar scandalul verbal dur a subliniat modul în care relațiile dintre cei doi aliați de coaliție s-au deteriorat brusc în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare de luna viitoare.

Coaliția a fost joi aruncată în haos, când Armando Siri, consilier economic al lui Salvini, a fost pus sub acuzație de investigație oficială pentru presupusul accept de mită pentru promovarea intereselor companiilor din domeniul energiei regenerabile. Siri, care servește drept subsecretar în ministerul transporturilor, a negat acuzațiile. Dar, de îndată ce s-au dezvăluit știrile din sondajele judiciare, ministrul transporturilor, Danilo Toninelli, membru al Mișcării 5 Stele, l-a deposedat de responsabilitățile sale guvernamentale până la o nouă înștiințare.

Mișcarea unilaterală a înfuriat Liga și a condus la replici dure între cei doi parteneri de coaliție, care au format o alianță guvernamentală surpriză în luna mai, după o alegeri naționale neconcludente. „… Chiar și astăzi, Liga amenință să doboare guvernul … Sunt cu adevărat uimit”, a declarat liderul 5 stele, Luigi Di Maio, pe Facebook, acuzând că guvernul său este aliat că acționează iresponsabil. În comentariile care păreau sigur că ar spori tensiunile, Di Maio a spus că partidul său l-a văzut pe Siri în trecut încercând să introducă măsuri „puțin controversate”. „Ne amintim de ei. Când au aterizat pe biroul nostru, păreau ciudați și i-am oprit. … Fără noi, cine știe ce s-ar fi întâmplat”, a scris Di Maio, fără a oferi detalii.

Siri nu a făcut nici un comentariu imediat, dar Salvini a răspuns cu o scurtă declarație. „Liga vrea să guverneze bine și mult timp în interesul italienilor. Gândurile unei crize guvernamentale pot fi găsite doar în capul lui Di Maio”, a spus el.

26 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 4 =