Caută
Close this search box.

Criza guvernamentală în Italia? Liga din Italia amenință să răstoarne guvernul

Liga italiană amenință să răstoarne guvernul în fața unui scandal de grefare care implică unul dintre politicienii săi de top a partenerului de coaliție, Mișcarea 5 stele, a declarat vineri, potrivit Reuters.

Acuzația a fost respinsă rapid de către liderul Ligii, Matteo Salvini, dar scandalul verbal dur a subliniat modul în care relațiile dintre cei doi aliați de coaliție s-au deteriorat brusc în perioada premergătoare alegerilor europarlamentare de luna viitoare.

Coaliția a fost joi aruncată în haos, când Armando Siri, consilier economic al lui Salvini, a fost pus sub acuzație de investigație oficială pentru presupusul accept de mită pentru promovarea intereselor companiilor din domeniul energiei regenerabile. Siri, care servește drept subsecretar în ministerul transporturilor, a negat acuzațiile. Dar, de îndată ce s-au dezvăluit știrile din sondajele judiciare, ministrul transporturilor, Danilo Toninelli, membru al Mișcării 5 Stele, l-a deposedat de responsabilitățile sale guvernamentale până la o nouă înștiințare.

Mișcarea unilaterală a înfuriat Liga și a condus la replici dure între cei doi parteneri de coaliție, care au format o alianță guvernamentală surpriză în luna mai, după o alegeri naționale neconcludente. „… Chiar și astăzi, Liga amenință să doboare guvernul … Sunt cu adevărat uimit”, a declarat liderul 5 stele, Luigi Di Maio, pe Facebook, acuzând că guvernul său este aliat că acționează iresponsabil. În comentariile care păreau sigur că ar spori tensiunile, Di Maio a spus că partidul său l-a văzut pe Siri în trecut încercând să introducă măsuri „puțin controversate”. „Ne amintim de ei. Când au aterizat pe biroul nostru, păreau ciudați și i-am oprit. … Fără noi, cine știe ce s-ar fi întâmplat”, a scris Di Maio, fără a oferi detalii.

Siri nu a făcut nici un comentariu imediat, dar Salvini a răspuns cu o scurtă declarație. „Liga vrea să guverneze bine și mult timp în interesul italienilor. Gândurile unei crize guvernamentale pot fi găsite doar în capul lui Di Maio”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri