Caută
Close this search box.

După acuzațiile, făcute de Federația Penitenciarelor, ministrul Justiției reacționează

Birchall

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, marţi, că va avea o întrevedere cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor privind situația din închisorile din România.

“Astăzi am vorbit cu domnul Sorin Dumitraşcu – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor despre problemele din sistemul penitenciar. Domnul preşedinte Sorin Dumitraşcu mi-a comunicat ca va transmite, la cabinetul ministrului Justiţiei, documentele care atesta problemele relatate. Am stabilit ca în perioada următoare, la o data agreată de ambele părţi, să avem o întrevedere pentru a evalua situaţia”, arată Birchall într-o postare pe Facebook.

Într-un comunicat dat publicității, marți, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a salutat îndepărtarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, menționându-se faptul că acesta ar fi trebuit demis “pentru incompetență și indolență”.

“Tudorel Toader ar fi trebuit demis pentru incompetență și indolență, nu pentru că n-a realizat în totalitate obiective politice izvorâte din interese penale, așa cum public au declarat unii lideri politici.

Tudorel Toader a subminat sistemul penitenciar prin blocarea investițiilor necesare modernizării sistemului penitenciar, vasalizarea prin imputerniciri repetate și deseori ilegale a managementului sistemului penitenciar, subfinanțarea sistemului penitenciar și ignorarea deficitului sever de personal si a nevoili de a asigura dotări corespunzătoare pentru ca activitatea să se desfășoare în bune condiții. Toate aceste probleme au fost discutate în mod repertat, niciodată rezolvate. Nici măcar parțial.

În pofida declarațiilor publice și a solicitării exprese a CEDO, în mandatul Tudorel Toader la Justiție, volumul investițiilor în penitenciare s-a redus cu peste 200%, situație criticată de altfel deschis de către reprezentanți ai arcului guvernamental pecum fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Atât penitenciarele noi cât și modernizările promise în penitenciarele vechi rămân simple declarații, după ce planurile de investiții au fost ținute la sertar cu lunile.

În mandatul Tudorel Toader la Jutiție au avut loc peste 8.700 de incidente negative in penitenciare. Între timp, peste 16.000 de deținuți au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populația penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deținuți, ca urmare a legii recursului compensatoriu. Infractorii au fost practic trimiși înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani după ce vor fi comis noi infracțiuni.

Și personalul din penitenciare a avut de suferit. Deficitul de resurse umane rămâne unul sever, conform standardelor de personal aprobate de către chiar ministrul Justiției, fiind cu aproape 8.000 de angajați mai puțini față de necesar, situație care generează în continuare ore suplimentare care nu pot fi recuperate. Încă sunt peste 1 milion de ore suplimentare neplătite personalului din penitenciare, chiar dacă din aprilie 2018 a început plata orelor suplimentare curente ca urmare a acțiunilor sindicale.

La acest moment, după ce Ministerul Justiției a anunțat suspendarea plății unor drepturi precum orele suplimentare motivat de faptul că bugetul alocat este insuficient, majoritatea angajaților din penitenciare au notificat referitor la refuzul de a executa ore suplimentare, iar conducerea interimară a sistemului penitenciar gestionează cu greu această situație ce va duce, inevitabil la blocarea penitenciarelor”, se arată în comunicatul semnat de Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Penitenciarelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri