Caută
Close this search box.

Ecuadorul denunţă un plan de destabilizare pregătit de un apropiat al lui Assange şi hackeri ruşi

Julian Assange

Autorităţile ecuadoriene au afirmat că o persoană apropiată fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, arestat joi în ambasada Ecuadorului la Londra, unde se refugiase din 2012, este implicată, împreună cu piraţi cibernetici ruşi, într-un plan de destabilizare a preşedintelui Lenin Moreno, relatează AFP.

„Unul dintre membrii cheie ai organizaţiei WikiLeaks şi apropiat al lui Julian Assange trăieşte de mai mulţi ani în Ecuador. Avem dovezi suficiente că această persoană a colaborat la tentativele de destabilizare a guvernului”, a declarat presei ministrul de Interne, Maria Paula Romo, la puţin timp după anunţul retragerii azilului diplomatic şi naţionalităţii ecuadoriene australianului în vârstă de 47 de ani.

Maria Paula Romo a adăugat că acest colaborator al site-ului WikiLeaks, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, „lucra în strânsă legătură” cu fostul ministru de externe, Ricardo Patino, din perioada preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, precum şi cu „doi hackeri ruşi care trăiesc, de asemenea în Ecuador”.

„Nu vom permite ca Ecuadorul să devină un centru de piraterie informatică şi nu putem permite ca în ţară să se desfăşoare activităţi ilegale, care pot aduce prejudicii unor cetăţeni ecuadorieni, altor ţări sau oricărui alt guvern”, a subliniat oficialul, citat de Agerpres.

FOTO: The New York Times

Julian Assange, care a fondat WikiLeaks în 2006, este inculpat în Statele Unite pentru asociere infracţională în vederea comiterii de ”piraterie informatică”, fiind pasibil de o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, a anunţat joi Departamentul Justiţiei american.

Un răspuns

  1. Este cea mai mare rusine a lumii.
    Un presedinte de tara (nu vreau sa-i pronunt deocandata numele) ii acorda azil politic (in virtutea intelegerilor si acceptiunilor internationale) pe teritoriul tarii lui (ambasada ecuadoriana de la Londra este teritoriu national al Ecuadorului) unui individ acuzat pe nedrept de agresiune sexuala (dovada ca „acuzatia” a fost retrasa la scurt timp) iar el (individul) a fost nevoit sa stea inchis in aceasta „puscarie” ecuadoriana sapte ani.
    Inteleg destul de bine „taria” intonatiei si a cuvintelor lui Sash! din melodia „Ecuador” si inteleg (poate, ca nu putea altfel) si pe noul Lenin dar „motivatiile” lui sunt doar „cat creditul” primit, fara o centima in plus.
    Si il citez pe Matthias von Hein:
    „Julian Assange nu a dezvaluit niciodata secrete. El le-a publicat. La fel ca multe alte institutii media, atunci cand isi fac bine treaba. Chiar si presa germana a beneficiat din plin de materialele Wikileaks. Acum este timpul sa ne implicam in apararea celui care a facut aceste materiale accesibile. Pentru ca orice alta institutie media ar putea urma la rand. La fel de legitima ar fi si urmatoarea afirmatie: astazi, libertatea presei si libera exprimare trebuie aparate la Londra. De catre noi toti.”
    Alaltaieri Argentina, ieri Brazilia, astazi Venezuela.
    Ecuadorul „a fost deja”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri