Caută
Close this search box.

Erdogan nu recunoaște pierderea Istanbulului. Președintele cere renumărarea completă a buletinelor de vot

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că marja de vot dintre primii doi candidați ala primăria Istanbulului a fost prea mică pentru ca opoziția să pretindă victoria, iar partidul său de guvernământ dorește o renumărare completă pentru a face față a ceea ce el a numit „crima organizată”, informează Reuters.

Rezultatele inițiale de săptămâna trecută au arătat o victorie restrânsă pentru primar a principalului partid din opoziție, Partidului Popular Republican (PPR) din Turcia, în alegerile municipale din 31 martie. Partidul AK (AKP) al lui Erdogan a apelat la rezultatele inițiale din toate cele 39 de districte ale orașului Istanbul, ceea ce a dus la redistribuirea parțială sau completă a celui mai mare oraș din Turcia, care are circa 10 milioane de alegători. Duminică, AKP a spus că a cerut o renumărare completă. „Cetățenii ne spun să le protejăm drepturile, se plâng de crime organizate. Și noi, ca partide politice, am constatat astfel de crime organizate”, a declarat Erdogan la o conferință de presă de la Istanbul.

Partidul AKP al lui Erdogan a fost zdruncinat de pierderea aparentă a Istanbulului și a capitalei Ankara, ambele orașe pe care partidul și predecesorii săi islamiști le-au dominat timp de un sfert de secol. Erdogan însuși a devenit proeminent ca primar al orașului Istanbul în anii 1990, înainte de a deveni lider național. Erdogan a spus că va accepta rezultatul numai atunci când Înaltul Consiliu Electoral (YSK) va procesa toate recursurile. „Nimeni nu are dreptul să intre într-o stare de victorie electorală într-un oraș de 10 milioane de alegători cu o marjă de 13.000-14.000”, a spus el. „Când recursurile vor fi finalizate, vom accepta rezultatul”.

Până în prezent, lider este Ekrem Imamoglu, candidat la funcția de primar al PPR, care și-a redus marja de la 25.000, imediat după votare, la puțin mai puțin de 16.000, după ce mai mult din 90% din recensăminte au fost finalizate. Liderul principal al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a avertizat asupra securității electorale și a cerut YSK să fie imparțial, spunând că cererea lui Erdogan pentru o renumărare completă nu avea o justificare rezonabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri