Caută
Close this search box.

Fără precedent! 12 ambasade au cerut guvernului să nu ia măsuri care afectează statul de drept

justitie

Un fapt fără precedent astăzi: 12 ambasade ale ţărilor europene, SUA şi Canada au avertizat Guvernul Dăncilă să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi lupta anticorupţie.

Cu toate aceste avertismente fără precedent şi vegheat din Piaţa Victoriei de manifestanţi, guvernul nu a dat OUG pe Codurile Penale în şedinţa de astăzi.

Un mesaj publicat pe paginile de Facebook ale mai multor reprezentanțe diplomatice la București – „în numele Austriei, Belgiei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Franței, Germaniei, Irlandei, Norvegiei, Olandei, Statelor Unite și Suediei”  vine la scurt timp după ce prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu întreprindă acţiuni care să afecteze sistemul judiciar. În caz contrar, a spus oficialul european, CE „ar reacționa imediat”.

În mesajul lor, reprezentanții celor 12 țări spun că au făcut solicitări oficiale de dialog pe această temă, dar acestea „au rămas fără răspuns de la începutul lunii ianuarie a acestui an”.

„Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc, care a fost zdruncinat de modificări imprevizibile care nu întăresc eforturile României de a consolida progresul în materie de justiție. Dimpotrivă, efectul cumulativ al acestor modificări prezintă riscul încetinirii luptei împotriva corupției și subminării independenței sistemului judiciar”, se arată în mesaj.

Scrisoarea vine în condițiile în care PSD ar face presiuni ca Guvernul să adopte controversata OUG pentru modificarea Codurilor penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri