Caută
Close this search box.

Ființele cu 15.000 de dinți !

Ai crede că melcii sunt niște creaturi neinteresante, dar nu este așa. Știm că sunt emblema lentorii, însă unele dintre aceste ființe au niște capacități uimitoare și puțin cunoscute. De exemplu, există specii de melci care pot prospera în condiții foarte aspre de mediu, își pot paraliza prada și se pot înmulți prin aruncarea unor ”săgeți de iubire” spre partenerii lor.

Dacă niciuna dintre aceste abilități nu te impresionează, aruncă o privire (cu miroscopul) în gura unui melc! Vei descoperi mai multe șiruri de dinți ascuțiți, al căror număr se ridică la câteva mii. Un  melc are între 2.000 și 15.000 de dinți. Aceștia sunt îndreptați spre interior, permițându-i melcului să apuce și să înghită hrana cu ușurință.

Numărul de dinți nu este singura caracteristică fascinantă a acestor creaturi. Melcii își schimbă dinții precum rechinii. Șirurile noi cresc în partea din spate a gurii și înaintează treptat spre exterior, pentru a le înlocui pe cele uzate. Aceste șiruri alcătuiesc radula, o placă dură, asemănătoare unei pile, pe care melcul o folosește ca să înhațe și să mestece hrana. Dintre toate varietățile de melci, melcul turtit – care trăiește în mare – este, probabil, cel mai dotat din punct de vedere al danturii. Așa arată dinții unui melc, văzuți la microscop. Foto: nhm.org

Dinții melcului turtit sunt alcătuiți din proteine întărite de nanofibre minerale. Potrivit unui studiu, aceste fibre sunt mai puternice chiar și decât pânza de păianjen, ceea ce înseamnă că ar putea fi cel mai rezistent material biologic de pe Pământ.

Totuși, aceste creaturi nu sunt chiar atât de înspăimântătoare: dinții melcului sunt minusculi. Spre exemplu, un dinte al melcului turtit este mai subțire decât un fir de păr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri