Caută
Close this search box.

Guvernul ştie. Calitatea instituțiilor, standardul de trai și încrederea în alegeri provoacă exodul creierelor

psd

Guvernul ştie care este adevărata motivaţie pentru care ne pleacă din ţară tinerii prodigioşi. Un studiu comandat de România în contextul Președinției Consiliului UE și realizat de Centrul pentru Studii de Politică Europeană (CEPS) arată că salariile mari și taxele mici nu mai sunt singurele motive care determină migrația masivă a populației calificate din estul Europei spre alte țări.

Analiza discutată de miniștrii Finanțelor din UE în întalnirea informală a ECOFIN de la finalul săptămanii punctează tendințele recente ale mobilității forței de muncă în UE și ia în considerare provocările pe care le generează în țările de origine.

O constatare importantă este că, odată cu reducerea diferențelor salariale între state, factorii structurali devin mai importanți în decizia de a emigra. Statele care au cele mai mari probleme în a spori calitatea vieții cetățenilor lor, prin cheltuieli publice eficiente și prin furnizarea de bunuri publice de înaltă calitate, pot suferi cele mai mari pierderi cu forța de muncă.

Totodată, studiul arată că, desi emigranții contribuie semnificativ la PIB-ul țărilor gazdă și veniturile lor pot aduce beneficii considerabile celor care au rămas acasă, efectele negative ale exodului de creier lasă urme puternice pe plan economic și social. Plecarea forței de muncă calificate erodează baza de impozitare, făcând mai dificil pentru guverne să finanțeze cheltuielile curente și să acopere datoria publică.

De remarcat că, la finalul întâlnirii ECOFIN în care a fost prezentat acest studiu, ministrul Eugen Teodorovici a avut o ieșire criticată dur. El a spus că țările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor. Teodorovici mai vorbise și în noiembrie 201 despre impunerea unor restricții pentru muncitorii români din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri