Caută
Close this search box.

Huawei revine în războiul dintre Washington și Beijing. Cine a finanțat gigantul tehnologic?

huawei

Serviciile americane de informații au acuzat Huawei Technologies că sunt finanțate de Ministerul Securității de Stat din China, a declarat „The Times” sâmbătă, adăugând acest fapt la lista de acuzații cu care se confruntă compania chineză de tehnologie în Occident, potrivit Reuters.

CIA a acuzat Huawei că a primit finanțare de la Comisia Națională de Securitate a Chinei, de la Armata Populară de Eliberare și de la o a treia ramură a rețelei de informații chineze de stat, a afirmat ziarul britanic citând o sursă. La începutul acestui an, serviciul de informații al SUA și-a împărtășit pretențiile cu alți membri ai grupului de distribuire a informațiilor FiveEyes, care include Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă, potrivit raportului. Huawei a respins acuzațiile într-o declarație citată de ziar. „Huawei nu comentează acuzațiile nefondate susținute de dovezi de la surse anonime”, a declarat un reprezentant al Huawei pentru „The Times”. Compania, CIA și Ministerul Afacerilor Externe din China nu au răspuns imediat la cererile de comentarii pentru Reuters.

Acuzația vine într-o perioadă de tensiuni comerciale dintre Washington și Beijing și pe fondul preocupărilor din Statele Unite că echipamentul Huawei ar putea fi folosit pentru spionaj. Compania a declarat că preocupările sunt nefondate. Autoritățile din Statele Unite investighează Huawei pentru presupusele încălcări ale sancțiunilor.

Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei și fiica fondatorului său, Ren Zhengfei, a fost arestată în Canada în decembrie, la cererea Statelor Unite, sub acuzația de fraudă bancară și fraudă electronică, încălcând sancțiunile aplicate de SUA împotriva Iranului. Ea neagă nelegiuirile și tatăl său a spus anterior că arestarea a fost „motivată politic”.

Pe fondul unor astfel de acuzații, instituțiile de învățământ de top din Occident au renunțat recent la legăturile cu Huawei pentru a evita pierderea finanțării federale.

O altă companie de tehnologie din China, ZTE Corp 0763.HK, 000063.SZ, a fost, de asemenea, în centrul controverselor similare din Statele Unite. Sancțiunile din SUA au forțat ZTE să oprească cea mai mare afacere între aprilie și iulie anul trecut, după ce oficialii departamentului de comerț au declarat că au încălcat un pact și au fost prinși în mod ilegal de mărfuri originare din SUA în Iran și Coreea de Nord. Sancțiunile au fost ridicate după ce ZTE a plătit penalități de 1,4 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri