Caută
Close this search box.

Împăratul și împărăteasa Japoniei sărbătoresc 60 de ani de căsătorie

Împăratul Japoniei, Akihito, și împărăteasa Michiko sărbătoresc miercuri cea de-a 60-a aniversare a căsătoriei cu doar trei săptămâni înainte de abdicare, relatează Associated Press.

Cuplul s-a întâlnit la un turneu de tenis în 1957. Akihito și Michiko Shoda s-au căsătorit pe 10 aprilie 1959, acesta fiind primul viitor împărat al Japoniei care s-a căsătorit cu un om obișnuit și cu cineva educat catolic. Ambele momente se numără printre numeroasele schimbări pe care le-a adus în monarhia japoneză veche de 1.500 de ani. Akihito și Michiko au încălcat tradiția, în special în alegerea de a-și crește cei trei copii, de a vorbi mult mai des publicului și de a aduce amendamente pentru victimele războiului în țară și în afara țării, în timp ce el continua să caute ceea ce rolul său constituțional de „simbol” ar trebui să fie. Spre deosebire de predecesorii lor, Akihito și Michiko sunt aproape întotdeauna împreună – Akihito îngenunchează alături de Michiko vorbind intim cu victimele dezastrelor din centrele de evacuare sau cu rezidenții din casele de îngrijire medicală sau la un atelier de persoane cu handicap. Interacțiunile lor prietenoase au câștigat o afecțiune profundă în rândul japonezilor.

Ceea se numește acum stilul „Heisei”, după numele erei lui Akihito – este total opusul unui împărat mai carismatic, invizibil și mai zeificat pe care conservatorii doresc să-l restabilească din trecutul militarist al Japoniei, spun experții. Akihito a preluat domnia în 1989, după moartea tatălui său, Hirohito, împăratul al cărui domnie de 64 de ani a cuprins cel de-al doilea război mondial și recuperarea economică japoneză postbelică.

În comentariul său de aniversare din decembrie, Akihito a mulțumit oamenilor că l-au acceptat și l-au sprijinit, mai ales pe Michiko pentru dedicarea și înțelegerea de lungă durată pentru rolul său. „Privind înapoi, a fost curând după ce m-am angajat în călătoria vieții mele ca membru adult al Familiei imperiale pe care l-am întâlnit cu împărăteasa. Simțind o legătură de încredere profundă, am cerut-o să fie colegul meu călător și am călătorit cu ea ca partener al meu până în ziua de azi”, a spus Akihito. „Sunt, de asemenea, cu adevărat recunoscător împărătesei, care însuși a fost odată din popor, dar care a ales să meargă pe această cale cu mine și de peste 60 de ani a continuat să servească cu mare devotament atât familiei imperiale, cât și poporului Japoniei”, a spus Akihito cu vocea tremurândă de emoție.

În calitate de împărat, Akihito a efectuat, de asemenea, vizite fără precedent în Filipine și alte insule din Pacific cucerite de Japonia, care au fost devastate în lupte acerbe, în timp ce aliații conduși de Statele Unite le-au luat înapoi. Deși împăratul a evitat scuzele în mod direct, el și-a intensificat subtil expresiile de regret în declarațiile cu atenție scrise despre război.

Akihito și Michiko au vizitat toate cele 47 de prefecturi din Japonia de cel puțin de două ori și au călătorit în 36 de țări. Sărbătoarea de miercuri este ultima pentru ei în domnia de 30 de ani a lui Akihito. Împăratul în vârstă de 85 de ani abdică pe 30 aprilie și înmânează tronul Crizantemei fiului său mai mare, Naruhito, în ziua următoare. În timpul ceremoniei de la palat, Naruhito și soția sa, prințesa Masako și alți membri ai familiei regale l-au felicitat pe Akihito. Acesta purta un tuxedo și Michiko o rochie lungă și violetă. Cuplul va avea o cină aniversară la Palat împreună cu cei trei copii și soțiile lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri