Caută
Close this search box.

Incendiul de la Notre-Dame: De ce operațiunea pompierilor a fost atât de dificilă?

Structura principală a catedralei Notre-Dame – inclusiv cele două turnuri clopotnițe – a fost salvată după ce pompierii au lucrat timp de câteva ore pentru a face față incendiului uriaș, potrivit BBC.

Acum că a fost stins, experții au reușit să explice dificultățile cu care se confruntă echipajele de incendiu, luptând pentru a salva o clădire istorică atât de mare. Guillermo Rein, profesor de știința incendiilor la Imperial College din Londra, a declarat pentru BBC că „ceea ce au făcut pompierii din Paris a fost aproape de un miracol”. „Este complet diferit față de cele mai multe antrenamente, deoarece tot materialul inflamabil este acoperișul”, a spus el. Acoperișul catedralei este o piesă complexă de dulgherie cu coloane foarte subțiri și foarte groase, care sunt toate inflamabile, a explicat el. Părțile subțiri se aprind mai întâi și apoi aprinde lemnul mai gros care arde mult timp. Gregg Favre, fost comandant la Departamentul de pompieri din St. Louis, a subliniat, de asemenea, cât de inflamabilă este clădirea. El a explicat pe Twitter: „Să facem o pauză pentru a ne aminti cum arde focul de fapt, aveți nevoie de oxigen, de combustibil, de căldură și de o reacție chimică în lanț. Eliminând combustibilul nu iese nimic.  Bisericile nu duc lipsă de lucruri inflamabile”. „Căldura pe care un asemenea incendiu o elimină este extraordinară, sunt puține opțiuni pentru a întrerupe acest lucru: lanțul chimic este în afara cursei…”.  „Din păcate, chiar dacă acoperișul nu ar fi fost ars, bisericile sunt aproape imposibil de controlat în ventilație. Designul lor trebuie să fie deschis și aerisit. Mare pentru închinarea duminicală, teribil pentru a controla răspândirea focului”.

Pompiers de Paris, brigada de pompieri a orașului, au postat un videoclip care arată modul în care au abordat focul.

Bob Parkin, fost pompier britanic, ce a devenit consultant în domeniul siguranței, a declarat pentru BBC că, în acest caz, combaterea incendiului din interior a fost singura opțiune. „Ar fi trebuit să intre în clădire sau să utilizeze aparate aeriene, scări și platforme hidraulice”, a spus el. „Dar puneți apă în exteriorul clădirii și singura modalitate în care o sortați este dacă o atacați din interior”.

Alte metode de stingere

Pe măsură ce focul se extindea, președintele american Donald Trump a sugerat că tancurile de apă ar putea fi aduse pentru a lupta împotriva flăcărilor de sus. Profesorul Rein a spus că nu a fost prima persoană care a venit cu sugestia, însă nu ar fi fost „o idee bună pentru că ar fi afectat structura catedralei, prăbușind zidurile”. Forța apei ce provine de la un tanc de apă este puternică și nimeni nu a fost instruit să folosească unul într-un oraș. El a adăugat că focul de luni nu a fost „momentul potrivit pentru a testa acest lucru”.

Idei privind reconstrucția

Profesorul Rein spune că „arhitectura de incendiu” va trebui luată în considerare la reconstrucția catedralei. Ingineria incendiilor este acum pusă în aplicare în repere moderne, cum ar fi Shard-ul din Londra. El a spus: „Acoperișul nu a fost protejat în nici un fel”.

Parkin a declarat pentru BBC că în viitor Notre-Dame ar trebui să instaleze aspersoare. „Continuăm să observam că aceste clădiri i-au foc în acest fel și este relativ ușor de prevenit”, a spus el. „În această clădire aveți artefacte neprețuite și este atât de ușor de prevenit asta prin instalarea sistemelor de aspersoare. Oamenii încă mai construiesc fără ele și acest lucru se întâmplă mereu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri