Caută
Close this search box.

Incendiul de la Notre-Dame din Paris: Ce se știe până acum?

Incendiul care s-a răspândit de la mansarda catedralei Notre-Dame a provocat prăbușirea clopotniței sale și a devastat monumentul istoric al Parisului, relatează AFP.

Incendiul a început în jurul orei 16:50 (16:50 GMT). „Eram în apropiere, am văzut fum. La început am crezut că era la Hotel-Dieu (spital), dar apoi mi-am dat seama ca era catedrala, iar când am ajuns, cenușa a început să cadă”, a spus Olivier De Chalus, șeful ghizilor voluntari al catedralei. Cauza incendiului nu a fost imediat cunoscută. Acesta s-a răspândit de la mansardă și a trecut rapid pe o mare parte a acoperișului. Flăcările au devorat rama de lemn a acoperișului, care are o lungime mai mare de 100 de metri fiind poreclită „pădurea”. O investigație a fost deschisă pentru distrugerea accidentală prin incendiu, au declarat procurorii din Paris. Anchetatorii au fost concentrați asupra faptului dacă focul s-a răspândit de pe locul lucrărilor de reconstrucție în curs de desfășurare pe acoperișul catedralei, a spus o sursă apropiată investigației. Lucrătorii din construcții au fost interogați luni seara de către anchetatori, a spus departamentul.

Pompierii au anunțat marți devreme că focul a fost „complet sub control” și „parțial stins”. Numai „incendiile reziduale” încă ardeau. În jurul orei 21.00 (21:00 GMT), au anunțat că structura catedralei a fost „salvată și păstrată”.

Din momentul în care focul a fost văzut, a fost pusă în aplicare o operațiune de urgență majoră pentru a bloca focul. Patru sute de pompieri cu 18 furtunuri de incendiu, unii coborâți pe macarale de zeci de metri de la sol pentru a ține focul sub control cât mai repede posibil. Cu toate acestea, utilizarea aeronavelor cu bombardament cu apă – așa cum a sugerat președintele american Donald Trump – nu a fost luată în considerare: „Dacă ar fi fost folosită (aceasta) ar fi putut duce la prăbușirea întregii structuri a catedralei”, a declarat serviciul de securitate civilă din Franța.

În jurul orei 17:50 (17:50 GMT), turnul catedralei – unul dintre cele mai faimoase repere din Paris, cu o înălțime de 93 de metri – s-a prăbușit. În câteva ore, o mare parte din acoperiș a fost redus la cenușă. Mărimea pagubelor din interiorul catedralei nu a fost încă cunoscută până la ora 21.00 (21:00 GMT). „Focul a afectat două treimi din acoperișul care s-a prăbușit, precum și turnul”, a declarat șeful Brigăzii de Pompieri din Paris, Jean-Claude Gallet, adăugând că operațiunea s-a concentrat pe păstrarea spatelui catedralei, unde sunt situate cele mai valoroase lucrări. Sfânta Coroană a Spinilor și o tunică sacră purtată de regele francez Louis din secolul al XII-lea, două artefacte de neînlocuit, au fost salvate, a spus rectorul catedralei Patrick Chauvet.

Restaurarea clădirii va dura „ani de muncă”, a declarat noul președinte ales al Conferinței Episcopale din Franța, Eric de Moulins-Beaufort. Ca răspuns la „multiple solicitări”, organizația Fondation du patrimoine va lansa marți o „colectare națională” pentru reconstrucția Notre-Dame, a declarat Anne Le Breton, viceprimar al arondismentului 4 al capitalei franceze pentru AFP. Peste noapte, familia Pinault, una dintre cele mai bogate din Franța, a promis pentru Notre-Dame 100 de milioane de euro. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că va fi lansată o „inițiativă națională” și că „dincolo de granițele noastre, vom apela la cele mai mari talente … care vor contribui și vom reconstrui”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri