Aproximativ 90% din relicvele inestimabile și lucrările de artă adăpostite în cadrul catedralei Notre-Dame de Paris au fost salvate de focul devastator de luni în cadrul unui plan de urgență pentru evacuarea comorilor, a declarat miercuri un lider de reglementare a asigurărilor, informează Reuters.

Agentul de asigurări Michel Honore, directorul de artă plastică de la Sedgwick, a primit sarcina de a evalua eventualele daune asupra „Tezaurului” sau a comorilor catedralei. Planul de evacuare pentru situații de urgență prevede includerea priorităților asupra obiectelor pentru mutare, a declarat Honore pentru Reuters, adăugând că „planul însuși a funcționat perfect și că a fost respectat ca la carte și de aceea conținutul pierdut nu este atât de grav pe cât de mare a fost frica”. El a vorbit telefonic de la Paris, după ce a participat la o întâlnire a asiguratorilor – specialiști numiți de asigurători pentru a investiga cererile în numele lor – într-un loc aproape de catedrală.

Oficialii au spus că lucrătorii de urgență au format un lanț uman pentru a scoate obiectele din calea răului în timpul incendiului. Comorile din Notre-Dame sunt alcătuite din 1.000 până la 1.200 de elemente, inclusiv metale prețioase, robe bisericești tradiționale și picturi. Mai multe articole moderne includ, de asemenea, un cadou pentru catedrală de la Papa Ioan Paul al II-lea. „Unul dintre primele lucruri care au ieșit, a fost coroana de spini și rămășițele crucifixului. Ele au fost pe primul loc în listă și erau prioritare în aplicarea strictă a planului”, a spus Honore. Coroana, realizată din trestie împletită, adusă în Franța de la Constantinopol în secolul al XII-lea, a fost venerată ca obiect al închinării creștine de secole. Reziduurile crucifixului se referă la relicvele creștine considerate de către creștini ca fiind parte a crucii pe care a murit Isus. Honore a spus că majoritatea picturilor mari din catedrală păreau „ok”, dar ar fi nevoie de o inspecție mai atentă a restauratorilor specializați pentru urmele de funingine sau a reziduurilor incendiului și a pompierilor. „Există un mare optimism că organul principal din catedrală va rămâne neatins, dar din nou are nevoie de o verificare a depunerilor acide”, a spus el.

În timp ce majoritatea obiectelor valoroase au fost salvate, unele au fost lăsate în urmă, deși nu era clar câte. „Elementele care nu au putut fi retrase în noaptea focului sunt în curs de verificare, învelite și scoase din incintă și stocate în Muzeul Luvru”, a spus Honore. Elementele aflate în partea de sus a listei de priorități au fost mutate la Primăria din Paris și probabil vor fi luate la Luvru pentru o păstrare mai sigură. Catedrala este deținută de stat și majoritatea asigurătorilor europeni se așteaptă ca Franța să suporte cea mai mare parte a costului reconstruirii. Doi asiguratori, inclusiv AXA ART, o unitate AXA, au un interes asigurabil în lucrările de artă din interiorul catedralei, a spus Honore, adăugând cinci asiguratori care au fost comandați. Nu a numit celălalt asigurător.

Problemele de credință și de stat au fost separate prin lege în Franța în 1905. Elementele care preced legea sunt asigurate de stat și nu sunt asigurate pe piața liberă. Cu excepția relicvelor, cum ar fi coroana de spini, se efectuează periodic un inventar pentru valorificarea artefactelor și, în cazul distrugerii unui element asigurat, asigurătorul ar plăti. Asiguratorii ar pasa, de asemenea, proiectul de lege pentru a restabili orice elemente care sunt deteriorate, a spus Honore.

261 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here