Recep Tayyip Erdogan a suferit o lovitură gravă după ce partidul său de guvernământ AKP a pierdut pentru prima oară controlul asupra capitalei Ankara în alegerile locale și pare să recunoască înfrângerea în cel mai mare oraș al țării, Istanbul, relatează Reuters.

Erdogan, care a dominat politica turcă de când a intrat la putere cu 16 ani în urmă și și-a condus țara cu o cu o politică mai strictă, a avut o campanie continuă cu două luni înainte de votul de duminică, pe care l-a descris ca o „problemă de supraviețuire” pentru Turcia. Dar campaniile zilnice ale președintelui și acoperirea media nu au reușit să câștige capitala țării sau să obțină un rezultat definitiv în Istanbul, deoarece recesiunea economică a Turciei a cântărit foarte mult asupra alegătorilor.

Radiodifuzorii turci au declarat că candidatul Mansur Yavas, candidat la Partidul Popular Republican (CHP) din opoziție, a câștigat o victorie clară în Ankara, dar numărul voturilor din Istanbul a fost atât de strâns încât ambele părți au declarat cele mai disputate victorii. „Oamenii au votat în favoarea democrației, au ales democrația”, a declarat liderul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, declarând că Partidul Popular Republican (CHP) a luat Ankara și Istanbulul de la Partidul AK și a preluat cetatea de coastă a Mării Egee Izmir, cel de-al treilea cel mai mare oraș din Turcia.

Înfrângerea partidului lui Erdogan, înrădăcinat în Islam, în Ankara, a fost o lovitură semnificativă pentru președinte. Pierderea Istanbulului, unde și-a lansat cariera politică și a servit ca primar în anii 1990, ar fi un șoc simbolic și un semn mai larg de sprijin în scădere.

Agenția de stat Anadolu a declarat că AKP va face apel în unele raioane ale capitalei. În Istanbul, partidul AK a declarat că fostul prim-ministru Binali Yildirim l-a învins pe rivalul CHP Ekrem Imamoglu cu doar 4.000 de voturi – ambii candidați chestionând mai mult de 4 milioane de voturi. Imamoglu a spus că a avut un avans de 28.000, cu doar 2.000 de voturi neclare.

Într-un discurs adresat susținătorilor din Ankara, Erdogan a părut să accepte înfrângerea AKP în Istanbul, deși a susținut că majoritatea cartierelor din oraș au fost reținute de partidul său. „Chiar dacă poporul nostru a vota primarul, ei au dat districtele partidului AK”, a spus el. Partidul va face apel la rezultate ori de câte ori este necesar, a adăugat el.

104 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =