Caută
Close this search box.

Înșelăciune pe banii bucureștenilor! Statuia „Împăratul Traian” de la Muzeul de Istorie e făcută din alamă în loc de bronz

Înșelăciune pe banii bucureștenilor: statuia „Împăratul Traian” de la Muzeul de Istorie din București nu este realizată din bronz, conform contractului de execuție, ci din alamă – un material mult mai ieftin, notează g4media.ro.

Statuia a fost realizată de artistul plastic Vasile Gorduz și amplasată pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului Național de Istorie.

Municipalitatea, care a plătit pe statuia în mărime naturală suma de 200.000 lei (42.553 euro), a depus plângere penală pentru înșelăciune.

Sursa foto: B365

Falsul a fost descoperit de experți în toamna anului 2017, când statuia a fost vandalizată, de persoane neidentificate care au rupt coada lupoaicei. Monumentul a fost ridicat pentru reparații, iar Primăria anunța atunci „lucrări în regim de urgență” pentru refacerea acesteia. Au apărut însă complicații, respectiv acuzațiile de înșelăciune. Mai mult decât atât, ar exista neclarități și asupra deținerii drepturilor de autor asupra lucrării.

Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din cadrul Primăriei Generale a depus plângere pentru înșelăciune împotriva companiei care a furnizat statuia.

„Cu ocazia demarării reabilitării monumentului prin sudura elementelor secționate, s-a constatat faptul că materialul folosit la realizarea monumentului de for public nu era bronz, conform contractului de prestări servicii, ci alamă, în acest sens Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic depunând o plângere penală pentru înșelăciune, dosar nr. 1346/P2017. Un alt aspect care a stat la baza amânării procesului de reabilitare a monumentului a fost reprezentat de neclaritățile cu privire la deținerea drepturilor de autor asupra lucrării Împăratul Traian”, precizează Primăria Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri