Caută
Close this search box.

Scandal diplomatic între Ungaria și Ucraina în urma interdicției primite de liderul UDMR. Kelemen Hunor îl contrazice pe ambasadorul Ucrainei

Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, susține că nu a folosit pașaport maghiar la punctul de frontieră cu Ucraina, așa cum a spus ambasadorul acestei țări la București, și îi cere acestuia să prezinte documentele care au interzis, în trecut, accesul său pe în Ucraina, transmite Mediafax. 

Kelemen Hunor consideră reacția ambasadorului Ucrainei la incident ca fiind una „nepotrivită”.

„Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, printr-o apreciere nepotrivită a incidentului de astăzi (sâmbătă – n.r.) afirmă că am încercat să intru în Ucraina cu pașaport maghiar. Nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani și nu am folosit niciodată pașaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi. Cer Ambasadorului Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, să prezinte, la rândul său, documentele care au interzis, în trecut, accesul meu pe teritoriul Ucrainei”, a arătat Kelemen.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost împiedicat, sâmbătă, să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, precizează că președintelui UDMR, Kelemen Hunor, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 3 noiembrie 2017 și că de atunci acesta a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat.

Iată ce spunea însă, într-un mesaj pe Facebook, ambasadorul Ucrainei la București:

”În aceasta situație neplăcută, dar absolut firească aș dori să fac câteva precizări:

1. Domnului Kelemen Hunor i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Ucrainei încă din 03.11.2017. De atunci domnia sa a mai încercat să intre în Ucraina folosind pașaportul ungar și a fost refuzat, drept dovada că i-a fost bine cunoscută decizia autorităților ucrainene.

2. Și de data această conform legislației în vigoare a Ucrainei domnului Kelemen Hunor i-a fost înmânată decizia autorităților de frontieră privind interzicerea intrării pe teritoriul statului ucrainean pe care a și semnat-o. E adevărat că decizia nu conține motive, dar o astfel de practică e comună pentru toate statele europene.

Și bineînțeles sunt deschis și voi fi onorat să-i ofer și personal domnului Kelemen Hunor orice explicații suplimentare”.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul ucrainean la Budapesta într-o întâlnire specială care va avea loc luni, potrivit agenției ungare MTI.

Un răspuns

  1. Domnule R.S. (ma adresez in primul rand d-voastra) pentru ca „simt” o umbra de „pozitionare” incorecta in titlul articolului:
    • Hunor, ca si „simplu cetean” „sustine” ca…,
    • Bankov, ca si „autoritate acceptata printr-o conventie intre state” „spune” ca…
    Ori intre „a sustine” si „a spune” este o diferenta cat cea existenta intre „petitionar” si cel care „solutioneaza” petitia.
    In mod corect jurnalistic nu trebuie sa se prezume „indoiala” fata de „simplul cetatean” in relatia cu reprezentantul vreunei „entitati” care „decide” de la un nivel superior.
    Adica aceste „elemente” de abordare, cred eu trebuie puse in talgere diferite dar pe acelasi nivel de documentare si mai ales „de inteles”.
    Trasitum in titulum,si intrand „pe text” vad alte doua „variante” (neimputabile jurnalistului) in care:
    o Acest „stat” numit Ucraina, prin vocea ambasadorului in Romania (Bankov), acuza un cetatean roman (Hunor) ca a incercat in mod repetat (incepand cu noiembrie 2017) sa „forteze” granita romano – ucrainiana (prezentand un pasaport maghiar), in conditiile (probabile) in care acest „cetatean” avea o interdictie de a intra pe teritoriul Ucrainei cu un alt pasaport decat cel romanesc;
    o Iar „cetateanul” afirma in scris: „Nu am fost în Ucraina în ultimii douăzeci de ani și nu am folosit niciodată pașaport maghiar. Pot prezenta documentele incidentului de astăzi”

    Domnule Hunor, ati pierdut evenimentul fratesc la care doreati sa participati si exista doua variante la care trebuie sa raspundeti:
    1. Ati folosit astazi sau altadata pasaportul maghiar ?
    2. Daca da, de ce nu ati folosit „dragul” pasaport romanesc, ca demnitar al acestui stat ?
    3. Daca nu, sunteti un roman si un demnitar roman discriminat de un alt stat (prieten se pare) si trebuie sa va adresati ministrului de externe al Romaniei.
    Domnule Bankov (nu stiu) va dau o „sugestie” infima in raport cu toata maretia diplomatiei cunoscute (din antichitate si pana astazi), sa nu va „muste sarpele” sa faceti declaratii neacoperite de documente (mai ales in „situatia” incerta a existentei „tarii” dumneavoastra), in configuratia actuala.
    Trasiens in illud.
    Ca roman (nu maghiar) mi-as dori sa vad Bucovina de Nord si Herta in Romania, asa cum era in „vremea” lui Eminescu.
    Si ar fi mai bine si pentru Ucraina sa „faca” o pace teritoriala cu toate statele care au „frati” (cu pamanturi si case) care (iata) astazi nu mai sunt timorate ca in anii `90 si care ridica steaguri revizioniste.
    In fine surgery, domnule Hunor, sa nu intelegeti cumva (din jocuri de cuvinte aranjate gresit) ca se va putea vreodata ca partidul d-voastra sau bravul partid al domnului Orban (respect) sa secesioneze Romania.
    Romania, asa cum este ea astazi trebuie doar intregita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri