Caută
Close this search box.

Kovesi, negocieri fără rezultat. Europarlamentar acuză Consiliul UE că cedează presiunilor guvernului român

kovesi

Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”.

Comunicatul PE vine în condițiile în care și cea de-a treia rundă de negocieri pentru desemnarea șefului viitorului Parchet European s-a încheiat fără rezultat.

„Echipa de negociere a Parlamentului European şi-a reiterat sprijinul continuu acordat Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror anti-corupţie în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziţia guvernului român. De asemenea, a cerut Consiliului UE să îşi reconsidere poziţia”, se arată în comunicat.

„Regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European. Procurorul şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”, a spus Claude Moraes (Socialiști și Democrați), preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile.

„Opoziţia cu care se confruntă în prezent dna Kovesi din partea autorităţilor române scoate în evidenţă curajul şi independenţa sa, cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”, a spus eurodeputata Judith Sargentini (Verzi), citată de digi24.

Ingeborg Grassle (PPE) a mers chiar mai departe. A acuzat Consiliul UE că cedează presiunilor Guvernului român.

„Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab.

Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă.

Vorbim şi despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deţine în prezent nici un post-cheie în UE”, a mai spus Grassle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri