Caută
Close this search box.

Labirintul Brexit: Convorbirile dintre May și Laburiști nu au făcut nici un progres, iar cererea de întârziere nu reușește să convingă UE

Partidul Laburist din opoziție din Marea Britanie a declarat vineri că discuțiile cu guvernul cu privire la o ultimă înțelegere privind Brexit nu au făcut niciun progres, deoarece liderii UE au declarat că prim-ministrul Theresa May nu i-a convins că ar trebui să lase Marea Britanie să-și amâne plecarea de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

May a trimis o scrisoare la Bruxelles și a cerut liderilor Uniunii Europene să amâne ieșirea Marii Britanii, care ar trebui să aibă loc vineri, 12 aprilie, până pe 30 iunie. Dar ei au insistat că ea trebuie să prezinte mai întâi un plan viabil pentru a obține o susținere a acordului său asupra divorțului în parlamentul aflat în impas.

Laburiștii, la care ea a apelat în mod reticent, după ce a eșuat de trei ori să obțină aprobarea acordul ei, a declarat că guvernul „nu a oferit schimbări sau compromisuri reale” în trei zile de discuții. „Îndemnăm primul-ministru să prezinte schimbări reale ale afacerii sale”, a spus o declarație. Purtătorul de cuvânt al laburiștilor pentru Brexit, Keir Starmer, a declarat că partidul său dorește ca discuțiile să continue, iar un purtător de cuvânt al biroului lui May a declarat că guvernul „a făcut propuneri serioase” în discuții și a vrut ca acestea să continue în weekend „pentru a încheia o afacere acceptabilă pentru ambele părți”.

May avea nevoie neapărat de dovezi ale unei strategii viabile de divorț pentru a convinge ceilalți 27 de lideri UE la un summit de miercuri ca să acorde o întârziere, preferabil la data sa preferată de plecare, adică 30 iunie. Orice extindere ar necesita o aprobare unanimă din partea celorlalte state membre ale UE, toate obosite de indecizia britanică Brexit, și ar putea veni cu condiții. „Dacă nu reușim să înțelegem motivul pentru care Marea Britanie cere o prelungire, nu putem da un răspuns pozitiv”, a declarat ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire. Ministrul german al Justiției, Katarina Barley, a scris: „Acest joc pentru timp trebuie să se încheie”.

Diviziunile profunde din Partidul Conservator al Theresei May, ale guvernului și ale Laburiștilor au dus la un maraton de voturi în parlament, în care scenariile de la abandonarea UE fără perioada de tranziție până la anularea Brexit au fost toate înfrânte. Vinerea trecută, May a apelat la un scenariu inimaginabil cerându-le Laburiștilor să negocieze cu ea pentru o afacere care ar putea funcționa pentru ambii – deși unii din Partidul Laburist au spus că aceasta de fapt ademenea partidul pentru a împărți responsabilitatea pentru eșecul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri