Caută
Close this search box.

Liderul nord-coreean este deschis pentru cel de-al treilea summit cu Trump, însă Washingtonul trebuie să vină cu „atitudinea corectă”

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, vrea să se întâlnească pentru a treia oară cu președintele american Donald Trump, dacă Washingtonul vine la masa negocierilor cu „atitudinea corectă”, a informat sâmbătă presa de stat KCNA, potrivit AFP.

Kim a mai spus că va aștepta până la sfârșitul anului „pentru ca SUA să ia o decizie curajoasă” la o altă întâlnire, după ce cel mai recent summit al său cu Trump din Vietnam a eșuat și ambele părți au rămas fără acord. Washingtonul a învinuit impasul din februarie pe seama cererilor nordului de a renunța la sancțiuni în schimbul unei dezarmări nucleare limitate, însă Phenianul a declarat că a dorit ca doar unele dintre măsuri să fie ușurate.

Într-un discurs adresat vineri parlamentului din Phenian, Kim a declarat că întâlnirea de la Hanoi l-a făcut să se întrebe dacă Washingtonul este „interesat cu adevărat” în îmbunătățirea relațiilor sale cu Phenianul. „Suntem dispuși să încercăm încă o dată dacă SUA oferă să aibă un al treilea summit cu atitudinea corectă și termenii reciproc acceptabili”, a spus el, potrivit unui raport al KCNA. Kim a adăugat că relația lui personală cu Trump a rămas puternică, adăugând că ar putea „să-și scrie scrisori unul celuilalt” ori de câte ori vor. „Vom aștepta cu răbdare până la sfârșitul anului pentru ca SUA să ia o decizie curajoasă”, a spus Kim.

Phenianul a fost atent să nu-l critice personal pe Trump în timp ce ataca sancțiunile asupra Coreei de Nord ca o încercare de a „distruge civilizația modernă și a transforma societatea într-o epocă medievală întunecată”. Trump și Kim și-au ținut primul summit la Singapore în iunie anul trecut, unde cei doi au semnat un acord vag formulat cu privire la „denuclearizarea peninsulei coreene”. Dar eșecul de a ajunge la un acord la cel de-al doilea summit de la Hanoi a ridicat întrebări cu privire la viitorul acordului.

Trump a declarat joi că a cerut un al treilea summit cu Kim înainte de o întâlnire cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in la Biroul Oval – o acțiune susținută de Seul. Moon a negociat discuțiile dintre SUA și Coreea de Nord și a făcut presiuni pentru reluarea proiectelor economice inter-coreeene, dar acest lucru nu ar fi afectat de sancțiunile internaționale impuse Phenianului. „Guvernul nostru va face tot ce ne stă în putință pentru a menține actualul impuls pentru dialog”, a afirmat sâmbătă într-o declarație oficiul lui Moon.

Cu o zi înainte, Kim a acuzat Seulul de a acționa ca un „mediator excesiv” și a spus că Sudul ar trebui să „vorbească” pentru interesele Phenianului. Vineri, KCNA a declarat că Kim a fost reales în funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri de stat, cel mai important organism decizional din Nord, în aplauzele puternice din partea delegaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri