Caută
Close this search box.

Lovitură de stat eșuată în Venezuela. Maduro a scos armata împotriva civililor VIDEO

Update Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a cerut marţi armatei venezuelene să apere ”instituţiile legitime împotriva uzurpării democraţiei”, într-un mesaj pe Twitter de susţinere faţă de liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de SUA şi de alte circa 50 de state drept preşedinte interimar al Venezuelei şi care acum încearcă să-l înlăture de la putere pe Nicolas Maduro cu sprijinul unor militari care au trecut de partea sa, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

În schimb, ambasada Rusiei la Caracas afirmă că militarii venezueleni sunt în continuare alături de preşedintele Nicolas Maduro. ”Militarii rămân alături de guvernul legitim. Nicio instalaţie militară nu a fost preluată (de opoziţie)”, a declarat pentru agenţia Interfax un purtător de cuvânt al ambasadei.

Mii de protestatari au ieșit pe străzile din Caracas, marți, după ce liderul Opoziției, Juan Guaido, a anunțat că șefii Armatei nu mai sunt loiali președintelui Maduro. La Moscova, Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate de la Kremlin pentru a discuta despre situația din Venezuela.

Armata a fost scoasă de Maduro pe stradă împotriva civilor. Atmosera este ca de război.

Oamenii aruncă cocktailuri Molotov, s-au auzit focuri de armă trase de ambele părți, având în vedere că forțele loiale lui Maduro au ripostat. Tanchete au ieșit împotriva manifestanților și au încercat să îi împrăștie.

Miniștrii lui Maduro îl acuză pe Mike Pence că a pus la cale lovitura de stat

Ministrul apărării din Venezuela, Vladimir Padrino, a declarat că acte de violență din partea unor membri ai forțelor armate au fost ”parțial demascate”, într-o declarație difuzată de televiziunea de stat. El a adăugat că înalții oficiali ai armatei rămân fideli Constituției. Ministrul de Externe al Venezuelei, Jorge Arreaza, a postat pe Twitter un mesaj în care spune că vicepreședintele american Mike Pence ”este capul tentativei de lovitură de stat, scrie Digi24.

O parte dintre generalii Armatei au apărut într-o conferință de presă anunțând că sunt în continuare de partea lui Nicolas Maduro și făcând apel la calm. Situația este neclară, susține presa internațională.

În dimineața zilei de marți, un grup de militari loiali lui Juan Guaido s-au adunat lângă granița cu Columbia, exprimându-și susținerea față de revoluția care apărea în Caracas. Militarii erau neînarmați și nu purtau uniforme militare, din respect pentru Columbia, care îi adăpostește. ”Așteptăm ordine de la președintele nostru, Juan Guaido”, a spus unul dintre ei, conform relatării The Guardian. Ulterior, din cauza lipsei de coordonare, grupul s-a disipat. Grupul de dezertori din armata venezueleană sosise la granița cu Columbia încă din 23 februarie, când Guaido a încercat să obțină acces în țară pentru pentru ajutoarele umanitare. Autoritățile columbiene estimează că aproximativ de 1000 de persoane din armata Venezuelei au dezertat. Acestea sperau să treacă înapoi în țară ca o armată care să asiste noul guvern, în ipoteza că Maduro va fi răsturnat de la putere.

Liderul autodeclarat al Venezuelei Juan Guaido a anunţat că „faza finală” a unui plan de a-l răsturna pe preşedintele Nicolas Maduro a început, informează marţi DPA.

Guaido a făcut anunţul marţi alături de liderul opoziţiei Leopoldo Lopez şi membri ai forţelor armate într-un videoclip postat pe Twitter.

„Poporul Venezuelei a iniţiat sfârşitul uzurpării”, a declarat el într-un mesaj ulterior Twitter. „În acest moment mă întâlnesc cu principalele unităţi militare ale forţelor noastre armate, începând faza finală a Operaţiunii Libertate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri