Caută
Close this search box.

Maduro ordonă extinderea miliției civile în timp ce Guaido vizitează zonele afectate de raționalizarea de energie electrice

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a ordonat sâmbătă o extindere a milițiilor civile cu aproape un milion de membri, în timp ce liderul opoziției, Juan Guaido, a vizitat statul din vest Zulia, care a fost puternic lovit de întreruperile de electricitate, potrivit Reuters.

Guaido, liderul Adunării Naționale controlate de opoziție, care a invocat în ianuarie constituția Venezuelei pentru a-și asuma președinția interimară, a cerut armatei să renunțe la Maduro pe fondul unui colaps economic hiperinflaționist, înrăutățit de mai multe întreruperi de curent la nivel național în ultima lună. Guaido a fost recunoscut ca lider de drept al Venezuelei de către Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale, care sunt de acord cu argumentul că realegerea lui Maduro din 2018 a fost ilegitimă.

Miliția civilă, creată în 2008 de către fostul președinte și mentorul lui Maduro – Hugo Chavez, raportează direct președinției și intenționează să-și completeze forțele. Maduro, care îl numește pe Guaido drept o păpușă a SUA, a declarat că intenționează să ridice numărul membrilor milițiilor la trei milioane până la sfârșitul anului, în prezent aceasta având un număr de 2 milioane de membri. Maduro i-a încurajat să se implice în producția agricolă. Lipsa de hrană și medicamente au determinat mai mult de trei milioane de venezuelani să emigreze în ultimii ani. „Cu puștile pe umerii voștri, fiți gata pentru apărarea patriei și să săriți la brazdă pentru a planta semințe pentru a produce alimente pentru comunitate, pentru popor”, a spus Maduro miilor de membri ai miliției adunați în capitala Caracas, purtând uniforme camuflate kaki. Până în prezent, figurile de top ale armatei au rămas loiale lui Maduro, în ciuda ofertei de amnistie a lui Guaido membrilor militari care ar schimba părțile. Sute de soldați au solicitat azil în Columbia.

În timp ce energia electrică a fost în mare măsură restaurată în Caracas, administrația Maduro  raționalizează energia electrică pentru restul Venezuelei. Guaido călătorește în țară pentru a obține mai mult sprijin. În statul Zulia, gazda primei sonde de petrol membră OPEC și reședința celui de-al doilea cel mai mare oraș din Venezuela,  Maracaibo, el a spus: „Suntem aici pentru a verifica situația, suferința dumneavoastră. Dar Zulia se va ridica”.

Separat, sâmbătă, doi angajați ai băncii centrale din Venezuela, care au fost arestați după întâlnirea cu Guaido la începutul acestei săptămâni, au fost eliberați, a declarat grupul de drepturi Penal Forum. Grupurile de drepturi spun că autoritățile venezuele au arestat peste 1.000 de persoane după demonstrațiile antiguvernamentale din acest an. Șeful de personal a lui Guaido a fost arestat luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri