Caută
Close this search box.

Magistrații români au protestat pe treptele Palatului de Justiție din Bruxelles. Timmermans: Răbdarea s-a terminat!

magistraţi protest-bruxelles

Magistraţii de la mai multe parchete și instanțe din România au protestat astăzi la Bruxelles, în fața Palatului de Justiție, față de repetatele modificări ale legilor justiției.

Protestul a fost organizat de “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”.

Celor aproximativ 30 de magistrați români li s-au alăturat, pe treptele Palatului de Justiție din Bruxelles, și magistrați belgieni, care i-au aplaudat pe colegii lor români.

Unul dintre magistrații participanți la protest, judecătorul Cristi Dănileț, a declarat pentru HotNews.ro că judecătorii și procurorii care au mers la Bruxelles vor să tragă un semnal de alarmă asupra situației dezastruoase în care este justiția penală din România.

„Ministrul Justiției a devenit un fel de cap al Parchetului General – are posibilitatea să numească și să revoce procurorii șefi oricând dorește el. Justiția penală este ineficientă, DNA a fost tras pe linie moartă, poliția judiciară nu funcționează, grefierii sunt în protest, avocații au fost în protest, funcționarii din Administrația Națională a Penitenciarelor sunt și ei revoltați. Tot sistemul de justiție este nefunctional.

În plus, se adoptă legi prin care se încearcă să se preiia controlul asupra carierei magistraților, în special a procurorilor și să se ușureze tratamentul penal asupra infractorilor. Este un lucru pe care noi, ca judecători și procurori, nu îl putem accepta. Noi am depus jurământul că protejăm dreptul cetățenilor onești și îi sancționăm pe cei care încalcă legea.

Din păcate, legile se modifică atât de des încât mai degrabă favorizează necinstea (…) Atât judecătorii trebuie să se lupte pentru independența justiției, cât și politicienii și cetățenii onești”, a afirmat judecătorul Cristi Dănileț.

O delegație a protestatarilor s-a întâlnit, în această dimineață, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Procurorul Bogdan Pârlog, care a făcut parte din delegația care s-a întâlnit cu Timmermans, a relatat și el pentru HotNews.ro cum s-a desfășurat întâlnirea.

„A fost o întâlnire de 45 de minute, au fost discuții strict tehnice legate de impactul și efectele tuturor modificărilor pe legislația în justiție. Ne-a comunicat, așa cum a spus și ieri, că s-a ajuns la capătul răbdării și că orice pas în sensul legiferării Ordonanțelor despre care s-a vorbit înseamnă automat încălcarea liniei roșii.

A spus că nu va mai exista vreo șovăire în a acționa potrivit competențelor, nu vor mai exista discuții și avertismente. A explicat foarte clar că din acel moment se va acționa”, a spus procurorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri