Caută
Close this search box.

Mânzul de 42.000 ani poate fi clonat!

În toamna anului 2018, a fost descoperit un mânz cu o vechime de 42.000 de ani, perfect conservat în permafrostul siberian. Descoperirea în sine a fost uimitoare, însă cercetătorii ruși și sud-coreeni au anunțat recent că au extras urină și sânge lichid din specimenul preistoric. Potrivit ”The Siberian Times”, Semion Grigoriev, directorul Muzeului Mamutului din Yakuțk, a spus că, după ce au efectuat autopsia, au constatat că mânzul se află într-o stare excepțională. CNN a relatat că din cadavrul preistoric s-a extras inclusiv urină lichidă. Descoperirea animalului intact era deja un lucru remarcabil, însă acum savanții au explorat interiorul animalului și au făcut noi descoperiri. Poate cel mai interesant este faptul că din animal a fost obținut – pentru prima dată în istoria științei – sânge lichid vechi de 42.000 de ani.

„Mostrele de sânge lichid au fost prelevate din vasele cardiace. S-au păstrat în stare lichidă timp de 42.000 de ani mulțumită condițiilor favorabile conservării din permafrost. Țesutul muscular și-a păstrat culoarea roșiatică naturală. Putem spune acum că acesta este cel mai bine conservat animal din Epoca Glaciară descoperit vreodată”, a spus Grigoriev.

„Este un caz extrem de rar printre descoperirile paleontologice, fiindcă multe dintre ele sunt incomplete, fragmentare, cu deformări corporale serioase sau sunt mumificate. Părul mânzului este intact pe cap, pe picioare și pe o parte a corpului său. Coama și coada sunt negre, iar restul corpului este sur”, a explicat Gregoriev.

Remarcabila descoperire este analizată de savanții ruși de la Universitatea din Yakuțk și de experții sud-coreeni de la Fundația de Cercetare Sooam Biotech.

Mânzul din Epoca Glaciară, analizat de savanții de la Fundația de Cercetare Sooam Biotech. Foto: Semion Grigoriev/NEFU/The Siberian Times

Chiar și după două luni de colaborare și studiu intens și colaborativ, Grigoriev încă este impresionat de anumite caracteristici unice ale acestui specimen. Faptul că și părul s-a conservat este o altă „minunăție științifică”, dat fiind faptul că niciunul dintre caii arhaici descoperiți înainte nu mai avea păr. Studiile efectuate asupra cadavrului mânzului arată că, în momentul morții, acesta avea vârsta de cel mult două săptămâni. La fel ca în multe alte cazuri de rămășițe bine conservate ale unor animale preistorice, cauza morții a fost înecul în noroi, substanță care apoi a înghețat și s-a transformat în permafrost. Noroiul pe care mânzul l-a înghițit în ultimele secunde ale vieții a fost descoperit în tractul său gastrointestinal.

Descoperirea este remarcabilă și extragerea de sânge lichid perfect conservat a sporit entuziasmul experților. Echipa are acum planuri și mai ieșite din comun: savanții vor să cloneze mânzul și să reînvie această specie. Savanții sunt siguri de succesul extragerii de celule necesare pentru a realiza acest lucru. Rasa de cai Lenskaia, căreia îi aparține mânzul, a dispărut de mult, însă dacă va fi găsită gazda potrivită pentru acest proiect – lucru la care echipa lucrează deja -, această specie arhaică ar putea reînvia după 42.000 de ani.

Să sperăm că lumea va face în curând cunoștință cu clona mânzului arhaic, care a trăit cu 42.000 de ani în urmă”, a spus Mihail Iakovlev, angajat al universității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri