Caută
Close this search box.

Marea Britanie intenționează să tragă la răspundere șefii rețelelor de socializare pentru conținut dăunător

Guvernul britanic a declarat luni că va investiga responsabilitatea personală a directorilor social media privind conținuturi dăunătoare publicate pe platformele lor, într-o mulțime de noi propuneri de siguranță online, potrivit AFP.

Planurile prezentate într-un document politic, care include și crearea unui autor de reglementare independent, vizează combaterea tuturor tipurilor de conținut dăunător, de la încurajarea violenței și a sinuciderii la dezinformarea și agresiunea cibernetică. Problema a câștigat o urgență în ceea ce privește eșecul Facebook de a opri imediat distribuirile unui atac din 15 martie a unui extremist al rasei albe asupra a două moschei din Noua Zeelandă și a ucis 50 de persoane.

Primul ministru Theresa May a avertizat companiile de tehnologie că „nu au făcut suficient” pentru a proteja utilizatorii și că guvernul său intenționa să pună „o obligație legală de îngrijire” asupra firmelor „pentru a menține oamenii în siguranță”. „De prea mult timp, aceste companii nu au făcut suficient pentru a proteja utilizatorii, în special copii și tinerii, de conținuturi dăunătoare”, a afirmat ea într-o declarație. „Nu este suficient de bun și este timpul să facem lucrurile în mod diferit”. „Companiile online trebuie să-și asume responsabilitatea pentru platformele lor și să contribuie la restabilirea încrederii publice în această tehnologie”.

Noile legi avute în vedere vor fi aplicate oricărei companii care permite utilizatorilor să partajeze sau să descopere conținut generat de utilizatori sau să interacționeze online. Aceasta va include fișiere de găzduire a fișierelor și forumuri de chat, precum și cele mai cunoscute platforme media sociale, servicii de mesagerie și motoare de căutare. Firmele ar putea să facă față unor sancțiuni grave pentru nerespectarea standardelor. „Suntem consultanți în privința competențelor de a emite amenzi substanțiale, de a bloca accesul la site-uri și, eventual, de a impune răspunderea membrilor individuali ai conducerii superioare”, a afirmat guvernul.

În cadrul propunerilor, un nou autor de reglementare ar avea puterea de a forța platformele și alții să publice rapoarte anuale de transparență. Acestea ar include nivelurile de conținut dăunător diseminat pe site-urile lor și modul în care au abordat problema. De asemenea, autoritatea de reglementare va putea emite coduri de practică, care ar putea obliga societățile să îndeplinească anumite cerințe, cum ar fi angajarea de verificatori de facturi, în special în perioadele electorale. „Epoca autoreglementării companiilor online s-a încheiat”, a declarat Secretarul Digital, Jeremy Wright, adăugând că dorea ca acest sector să fie „o parte a soluției”. „Cei care nu reușesc să facă acest lucru se vor confrunta cu acțiuni dure”, a promis el.

Susținătorii unor reglementări sociale mai dure au salutat propunerile. „Prea mult timp rețelele sociale nu au reușit să acorde prioritate siguranței copiilor și s-au lăsat expuși la manipulare, abuz și conținut dăunător”, a declarat Peter Wanless, șeful Societății Naționale pentru Prevenirea Cruzimii asupra Copiilor. „Este timpul ca ei să fie forțați să acționeze prin această obligație legală de a proteja copiii, susținută de pedepse grele dacă nu reușesc să facă acest lucru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri