Caută
Close this search box.

Marea Britanie solicită întârzierea Brexit, de data acesta de la Merkel și de la Macron

Brexit

Premierul britanic, Theresa May, se întâlnește marți cu liderii Germaniei și Franței într-o ultimă șansă pentru a-și păstra țara departe de o prăbușire din Uniunea Europeană în această săptămână, potrivit AFP.

Discuțiile sale cu cancelarul Angela Merkel la Berlin și cu președintele Emmanuel Macron la Paris vin înaintea unui alt summit tensionat de la Bruxelles, concentrat pe soarta parteneriatului de 46 de ani.

May a cerut vineri liderilor UE să întârzie Brexit până pe 30 iunie, pentru a-i da timp ca să ajungă la un compromis cu opoziția care permite parlamentului divizat din Marea Britanie să ajungă la un plan ordonat de divorț. Dar cei 27 de lideri europeni au semnat deja o singură prelungire – termenul inițial era 29 martie – și au îndoieli serioase cu privire la faptul că May va trece de blocajul politic acum. „Suntem într-o situație extrem de frustrantă aici”, a declarat ministrul german al afacerilor europene, Michael Roth, în timp ce el și colegii oficiali europeni au sosit pentru discuțiile de la Luxemburg în ajunul summit-ului. Omologul său francez, Amelie de Montchalin, a declarat reporterilor că „vrem să înțelegem de ce are nevoie Marea Britanie pentru această extindere și care sunt împrejurimile politice din jurul Theresei May pentru a avea această prelungire”. „Și apoi vine întrebarea despre condițiile pe care am vrea ca Marea Britanie să le joace în timpul acestei perioade de prelungire”, a adăugat ea.

Unii din UE sunt îngrijorați de faptul că, dacă Marea Britanie acceptă o întârziere prelungită, reprezentanții săi ar putea perturba planificarea bugetului UE și reformele în timpul discuțiilor pe termen nedefinit, ceea ce ar putea provoca mai multe probleme decât un „nerealizat Brexit”. „Am avea nevoie de un motiv politic puternic pentru a amâna”, a spus un diplomat din această tabără.

Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a prezentat săptămâna trecută o propunere de compromis care oferă Marii Britanii o prelungire „flexibilă” de până la un an – dacă se încheie mai devreme, ar trebui să apară o cale de urmat în Londra. Dar o sursă diplomatică a insistat că aceasta este „poziția domnului Tusk, nu poziția Consiliului”.

Merkel are o abordare mai conciliantă, susținută de Irlanda, membră a UE – un actor decisiv al cărei graniță sensibilă din punct de vedere politic cu Irlanda de Nord a Marii Britanii susține acordul lui May în parlament. „Voi face totul pentru a preveni un Brexit fără acord”, a declarat Merkel vineri. „Unde este voință este și o cale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri