Caută
Close this search box.

Ministrul britanic de externe solicită prudență față de rolul Huawei în dezvoltarea rețelei 5G

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a cerut prudență asupra rolului Huawei în Marea Britanie, spunând că guvernul ar trebui să se gândească cu atenție înainte de a-și deschide porțile în fața gigantului tehnologic chinez pentru a dezvolta rețele de generație 5G, potrivit AFP.

Comentariile sale vin după ce prim-ministrul Theresa May a permis condiționat companiei Huawei din China să construiască rețeaua 5G din Marea Britanie, potrivit știrilor de săptămâna trecută. Decizie în contextul în care gigantul chinez se confruntă cu o opoziție dură pe unele  piețe occidentale, în special datorită temerilor că Beijingul ar putea să spioneze comunicările și să obțină acces la infrastructura vitală.

„Avem dreptate să avem o prudență în ceea ce privește rolul marilor companii chineze, din cauza gradului de control pe care statul chinez îl poate exercita în așa fel care ar fi imposibil dacă ar fi mari companii occidentale”, a declarat Hunt pentru „Daily Telegraph” de luni. „Aceasta nu înseamnă că rolul lor este în mod automat malign, dar există lucruri precum legea din 2017 care impune tuturor companiilor chineze, indiferent de proprietatea lor, să coopereze cu serviciile de informații chineze cu orice ocazie. Evident, pe măsură ce ajungem la decizia noastră, trebuie să analizăm cu atenție aceste considerații”.

Huawei este principalul producător de echipamente pentru rețele mobile 5G cu transfer de date aproape instantaneu, care va deveni sistemul nervos al economiei europene, în sectoare strategice cum ar fi energia, transportul, serviciile bancare și asistența medicală. Statele Unite se opun cu fermitate implicării Huawei, datorită obligației firmei de a respecta legea chineză de a ajuta guvernul să adune informații sau să furnizeze alte servicii de securitate atunci când este necesar.

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a declarat pentru „Sunday Telegraph” că preocupările legate de securitate sunt „de înțeles”, însă a cerut Regatului Unit să ia „decizia corectă în mod independent pe baza intereselor sale naționale”. El a spus că „5G, ca reprezentant al unei generații complet noi de tehnologie de comunicații, nu este perfectă și încă mai are nevoie de îmbunătățiri”. „Riscurile ar trebui luate în serios, dar riscurile nu trebuie lăsate să provoace frică. Pot fi gestionate, cu condiția ca țările și companiile să colaboreze”, a adăugat el.

„Daily Telegraph” a dat știrea conform căreia May a aprobat acordarea permisiunii Huawei de a construi elemente conexe ale rețelei britanice de telecomunicații de generație următoare. Decizia extrem de controversată a fost făcută la o întâlnire a Consiliului de Securitate Națională din Marea Britanie. Decizia finală va fi anunțată în iunie, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri